GroenLinks wil zo snel als mogelijk een overleg met het resterende kabinet over de terugtrekking van de Nederlandse troepen uit Uruzgan en mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan na 2010. “Er moet nu snel helderheid komen voor iedereen”, aldus Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Peters diende vandaag de volgende schriftelijke vragen in en zal bij de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie Buitenlandse Zaken een debat verzoeken.

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse zaken en Defensie en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de terugtrekking van de Nederlandse troepen uit Uruzgan en de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan

1. Deelt u de mening dat een Nederlands militair verblijf in Uruzgan na 2010, in welke vorm dan ook, gelet op de nieuwe status van de regering, van de baan is? Kunt u uw antwoord toelichten?

2. Welke voorbereidingen zijn al getroffen in het kader van de exitstrategie en hoe luidt de verdere planning? Ligt de uitvoering van de planning op schema?

3. Welk land neemt de taken van Nederland in Uruzgan over als ‘lead nation’, waarop in de NAVO-brief van 4 februari wordt gedoeld?

4. Welke diplomatieke inspanningen heeft u de afgelopen twee jaar, sinds bekend is dat Nederland sowieso als ‘lead nation’ in Uruzgan stopt eind 2010, verricht om de NAVO een opvolger te laten zoeken? Vanaf wanneer hield de Navo er in haar planning rekening mee dat verdere verlenging door Nederland van de rol als ‘lead nation’ geen optie was?

5. In hoeverre klopt de berichtgeving in de NRC van 22 februari (1) die suggereert dat de NAVO nog moet aanvangen met de planning voor een volledig vertrek van Nederland uit Uruzgan?

6. Welke diplomatieke inspanningen heeft u het afgelopen half jaar verricht om de Navo voor te bereiden op een volledig vertrek van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan na 2010 conform de uitleg van het lid Van Dam van de motie Voordewind/Van Dam van 6 oktober 2009?

7. Kunt u een volledig overzicht geven van alle huidige Nederlandse inspanningen in geheel Afghanistan op het gebied van defensie, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking en daarbij toelichten hoeveel menskracht en middelen daarbij betrokken zijn?

8. Hoe luidden de verschillende opties voor een toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan die door (een deel van) het kabinet zijn besproken en voorbereid gedurende de afgelopen maanden?

9. Welke mogelijkheden kunt u zich nog voorstellen voor een verdere Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan?

10.Kunt u deze vragen beantwoorden vóór dinsdag 2 maart?

(1) “Nederland doorbreekt eenheid NAVO”, NRC Handelsblad 22 februari 2010