GroenLinks Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen: “De mensenrechten van de Oeigoeren worden al jarenlang geschonden. Als blijkt dat Nederlandse bedrijven hier een rol in spelen vanwege de vraag en aanbod markt, moeten we dat tegengaan. Mensenrechtenschendingen zijn on-Nederlands. Economische motieven mogen nooit boven mensenrechten gesteld worden.”

GroenLinks heeft samen met de PvdA een hoorzitting aangevraagd met Nederlandse bedrijven die hun producten uit de regio Xinjiang halen, de plek waar de meeste werkkampen in China zich bevinden. 1 op de 10 Oeigoeren is volgens onderzoek gedetineerd in deze heropvoedingskampen. Mensenrechtenorganisaties schatten dat dit tussen de 1 en 1,8 miljoen mensen zijn.

De Kamer heeft een motie aangenomen waarin het Minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel verzoekt om dit in Europees verband aan te pakken. “Wij willen dat de minister samen met andere lidstaten binnen de EU in gesprek gaat met deze bedrijven en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden om zich in alle gevallen te onthouden van productie door dwangarbeid.” Aldus Van den Nieuwenhuijzen.