GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil dat een kinderen het recht krijgen op inspraak in hun jeugdzorgrapportage. Uit een vandaag verschenen rapport van de Kinderombudsman blijkt dat dergelijke fouten met enige regelmaat voorkomen, waaronder het vermengen van feiten en meningen in rapportages en het niet laten accorderen van informatie door de personen waar het over gaat. Voortman wil dat staatssecretaris Van Rijn actie onderneemt en de Kamer een reactie op het rapport stuurt.

Kinderen uit de jeugdzorg geven volgens het rapport  aan dat ze niet de vrijheid voelen om tegenover de rechter te zeggen wat ze daadwerkelijk vinden, omdat de ouders en jeugdzorginstanties ook in de rechtszaal aanwezig zijn. Bovendien worden kinderen onder de twaalf jaar sowieso niet gehoord door de rechter.

Linda Voortman: “De kinderrechter moet in de toekomst meer luisteren naar het kind zelf. GroenLinks wil dat ook jongeren kinderen om hun mening wordt gevraagd en dat kinderen voortaan een eigen onderdeel in hun rapportage mogen schrijven.”

Beslissingen die de kinderrechters nemen over de toekomst van jongeren in de jeugdzorg worden in grote mate gebaseerd op rapportages van Bureau Jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de kinderbescherming. Uit het rapport blijkt nu dat die rapporten met enige regelmaat een vermenging van feiten en meningen zijn, en dat ze vaak niet getoetst mogen worden door de kinderen en ouders waar het rapport over gaat.”

Voortman: “De komende tijd staat er veel te veranderen in de jeugdzorg. De aanbevelingen van de kinderombudsman moeten daar in die veranderingen verankerd worden. Ik wil van de staatssecretaris hier onmiddellijk over in gesprek gaat met de jeugdzorginstanties en wil zo snel mogelijk van hem weten welke concrete acties hij gaat ondernemen”