Joost Lagendijk heeft de Europese Commissie vragen gesteld over de effecten van de het gebruik van munitie met verarmd uranium. Hij wil onder meer weten of ook de Europese Commissie in juli 1999 door de NAVO op de hoogte is gesteld van het ´mogelijk toxische gevaar´.

GroenLinks wil dat Europese Commissie betrokken wordt in internationaal onderzoek naar effecten verarmd uranium.

Joost Lagendijk heeft de Europese Commissie vragen gesteld over de effecten van de het gebruik van munitie met verarmd uranium.
Hij wil weten of ook de Europese Commissie in juli 1999 door de NAVO op de hoogte is gesteld van het ´mogelijk toxische gevaar´. Onder verantwoordelijkheid van de Europese Commissie zijn een groot aantal medewerkers in de getroffen gebieden betrokken bij de hulpverlening en wederopbouw. Lagendijk vraagt de Commissie of zij de nodige maatregelen genomen heeft om die medewerkers te bescheremen, en zo niet of ze dat alsnog wil doen.
"De Europese Commissie is al jaren nauw betrokken in de hulpverlening in en wederopbouw van de Balkan en moet daarom betrokken worden bij het onderzoek naar de effecten van de gewraakte munitie, aldus Lagendijk, "En dan moet daarbij natuurlijk ook gekeken worden naar de gevolgen voor de plaatselijke bevolking in de gebieden waarvan de UNEP (Verenigde Naties Milieu Programma) verhoogde radioactiviteit heeft vastgesteld."

Volledige tekst van de vragen.

Is de Europese Commissie, net als de lidstaten van de NATO en hulporganisaties die actief zijn op de Balkan, door de Nato in juli 1999 op de hoogte gesteld van het ´mogelijke toxische gevaar´verbonden aan het gebruik van munitie met verarmd uranium ? (*)
Indien ja, wat heeft de Europese Commissie gedaan om haar werknemers die aanwezig zijn op de Balkan
te beschermen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen ?
Indien nee, is de Commissie dan bereid op basis van de recent bekend geworden informatie (*) alsnog maatregelen te nemen die de medewerkers van de Commissie op de Balkan beschermen ?
Is de Commissie met mij van mening dat zij gezien haar activiteiten op de Balkan een rol dient te spelen in het internationale onderzoek dat is aangekondigd ?
Is de Commissie het eens met het standpunt dat in dat internationale onderzoek niet alleen de mogelijke effecten van het verarmde uranium op de gezondheid van het NATO personeel onderzocht moet worden maar dat ook de effecten op de gezondheid van bevolking in de besmette gebieden, die door de UNEP zijn bezocht, (**) op gelijkwaardige manier betrokken moeten worden ?

(*) zie NRC Handelsblad van 8 januari en Berliner Morgenpost van 7 en 8 januari 2001
(**) zie Le Monde 6 januari 2001.