GroenLinks zal onmiddellijk na het krokusreces een interpellatiedebat aanvragen over het (kern)energiebeleid van dit kabinet. Aanleiding voor dit verzoek zijn enkele opmerkelijke uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Milieu. Het is een grote fout om in te zetten op kernenergie in plaats van op duurzame energie.

Haaks op het regeerakkoord en het geldende energiebeleid bepleitte minister Bot in een lezing dat Nederland de mogelijkheid van 'schone' kernenergie moet openhouden. Hij komt tot deze opmerkelijke uitspraak omdat hij zich zorgen maakt over een groeiende Nederlandse energieafhankelijkheid van het buitenland. Nog afgezien van de vraag wat de minister verstaat onder 'schoon' als het gaat om kernenergie, roept dit pleidooi de vraag op of dit een nieuw standpunt van het gehele kabinet is. Daarom zal GroenLinks, naast de minister van Buitenlandse Zaken, ook de minister van Economische Zaken om opheldering vragen.

De minister van Buitenlandse Zaken lijkt een onafhankelijke energievoorziening ook een belangrijker doel te vinden dan het omschakelen naar duurzame energie. Want hoe moet anders de opmerking geduid worden 'dat we er met zonne- en wind energie niet komen'. Deze verschuiving in strategie, als het gaat om het energiebeleid, baart GroenLinks zorgen, omdat het lijkt op een koers die al langer door de Amerikaanse regering wordt gevolgd. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor een meer verantwoord gebruik van duurzame energie, gaat daar het veiligstellen van de eigen energievoorziening vóór alles. Dit slechte voorbeeld mag Nederland niet volgen.

Dat de minister  niet om milieu, maar om strategische redenen  plotseling pleit voor een verbod op plasma TVs is ook heel opmerkelijk. Wij zijn, vanuit het oogpunt van duurzaamheid, benieuwd of de minister van Economische Zaken op dit punt wel de mening van de minister van Buitenlandse Zaken deelt.

Kortom, er zijn genoeg dringende vragen te stellen aan beide bewindslieden. Namens GroenLinks zal ik het interpellatiedebat aanvragen tijdens de regeling van werkzaamheden op dinsdag 22 februari a.s.

Kees Vendrik