GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters stuurt het liefst vandaag nog de twintig Amerikaanse kernbommen die in Volkel liggen terug naar de Verenigde Staten. „Het is de ambitie van president Obama om in 2020 een kernwapenvrije wereld te hebben”, zo zegt Peters, „dus wat mij betreft gaan de kernwapens vandaag nog retour afzender”. De verouderde wapens zijn daarnaast ook nauwelijks inzetbaar en gevaarlijk voor de omgeving.

Peters wil een krachtig signaal afgeven dat Nederland de handschoen oppakt en samen met Amerika voortrekker wordt van de ambitie voor een kernwapenvrije wereld. Hoewel minister Verhagen Obama’s plan van nucleaire ontwapening steunt, kijkt hij graag naar het buitenland als het gaat om de uitvoering ervan. Peters: „Nederland moet het goede voorbeeld geven en samen met de VS koploper zijn op dit dossier, de bommen gaan dus retour afzender”.

Verouderde wapens
Het is een publiek geheim dat in Volkel 20 Amerikaanse kernbommen opgeslagen liggen, zo stelt Peters: „de bommen zijn inmiddels zo erg verouderd, dat als we ze willen inzetten, het sowieso drie maanden zou duren voordat ze gevechtsklaar zijn. Bovendien kunnen ze een gezondheidsgevaar gaan vormen voor omwonenden”.

Europees standpunt
In mei 2010 vindt er een wereldwijde conferentie plaats om het non-proliferatie verdrag te herzien. De Europese Unie, met 2 kernmachten en 4 landen die Amerikaanse kernbommen opgeslagen hebben, laat het afweten in het streven naar een kernwapenvrije wereld. Peters vindt dat minister Verhagen zich in de EU hard moet maken voor een nieuw en ambitieus EU-standpunt over nucleaire ontwapening.