Alle huurders met huurtoeslag moeten met de Kerst een eenmalig extraatje krijgen van 200 euro. Dat stelt GroenLinks vandaag voor bij de begroting Sociale Zaken. Huurders hebben fors ingeleverd en moeten profiteren van de huidige financiële meevallers.

Het kabinet moet 200 duizend langdurig werklozen aan een baan helpen. GroenLinks stelt daarom voor om werkgevers een ultimatum te stellen: voor de zomer moet er een akkoord liggen dat zij op iedere vijftig werknemers minstens één langdurig werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst nemen. Als dat akkoord er niet komt, wil GroenLinks dat er een wettelijke regeling komt, inclusief een boetesysteem voor werkgevers die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen. Daar staat tegenover dat werkgevers van GroenLinks twee jaar lang een loonkostensubsidie ontvangen van 50% van het wettelijk minimumloon. Ineke van Gent zal dit dinsdag voorstellen bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aan de slag
Het kabinet heeft beloofd om minstens 200 duizend langdurig werklozen aan een baan te helpen. Deze doelstelling is, vanwege het geruzie over het ontslagrecht, echter verder weg dan ooit. Minister Donner moet zich schamen voor het feit dat ook het komend jaar bijna niks wordt gedaan om mensen die nu langs de kant staan, te laten meedoen op de arbeidsmarkt. Voor hen is ‘samen werken, samen leven’ gereduceerd tot ‘samen wachten op daadkracht’. GroenLinks wil daarom met een combinatie van belonen en belasten werkgevers prikkelen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor al die mensen die dolgraag aan de slag willen.

Armoede aanpakken
GroenLinks wil dat het kabinet meer doet voor de bestrijding van armoede. Bij de Algemene Beschouwingen is hiervoor 40 miljoen vrijgemaakt. Dit geld moet vanaf 1 januari 2008 beschikbaar zijn voor armoedebestrijding bij kinderen. Het kabinet wil nog veel onderzoeken waar alles al duidelijk is als het gaat om armoede. Ineke van Gent heeft daarom een concreet voorstel ingediend om 10 miljoen euro te storten in het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds biedt kinderen uit arme gezinnen de mogelijkheid om lid te worden van een sportclub en kleding en materialen aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat sporten gezond is, bijdraagt aan de bestrijding van overgewicht onder kinderen en goed is voor de verhoudingen en straten en buurten. Eerder al kreeg Ineke van Gent in de Tweede Kamer steun voor haar voorstellen om in de veertig krachtwijken van Vogelaar extra te investeren in sportvoorzieningen voor de bewoners.

Baas in eigen agenda
GroenLinks wil dat er meer mogelijkheden komen om thuis te werken. Thuis werken scheelt files en maakt het voor mensen gemakkelijker om hun werk te combineren met hun privéleven. Ook het CDA deed hiervoor vorige week een aantal voorstellen. Echter, nu nog weigert bijna de helft van de werkgevers de werknemers om thuis te werken. Ineke van Gent zal minister Donner daarom vragen te onderzoeken of er voor werknemers een wettelijk recht op thuiswerken moet komen.

Ineke van Gent