Kinderen uit arme gezinnen moeten van het kabinet vijfhonderd euro krijgen om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. GroenLinks wil ook dat gemeenten en de Belastingsdienst de extraatjes voor arme gezinnen actief gaan uitkeren. En jongeren uit arme gezinnen moeten een gratis identiteitskaart krijgen.

Deze voorstellen doet Ineke van Gent vandaag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken in een overleg over armoede. Hij is het eerst verantwoordelijk voor de bijna vierhonderdduizend kinderen in Nederland die in armoede opgroeien.

Actief uitkeren van extraatjes
De armoede onder gezinnen neemt fors toe door de bezuinigingen van Balkenende: bevriezing van de lonen, uitkeringen en kinderbijslag, meer ziektekosten, een hogere huur en minder huursubsidie, afschaffing van de categoriale bijstand, stijgende kosten voor school en kinderopvang. Hierdoor zitten veel gezinnen met kinderen – letterlijk en figuurlijk – in de kou. De budgetten die nog niet zijn wegbezuinigd, zoals de fiscale kinderkortingen en gemeentelijke tegemoetkomingsregelingen, worden echter te weinig gebruikt: ze zijn niet bekend of te ingewikkeld. GroenLinks vraagt daarom aan staatssecretaris Van Hoof om de bestanden van sociale diensten en Belastingdienst te koppelen en vervolgens arme gezinnen actief die bedragen uit te keren waar zij recht op hebben.

Een kinderclubcard van vijfhonderd euro
Het is onacceptabel wanneer kinderen en jongeren niet kunnen sporten doordat hun ouders geen geld hebben. Daarom wil GroenLinks hen een tegoedbon geven van vijfhonderd euro. Deze kan dan worden besteed aan contributie, kleding en materialen zoals een tennisrackets of scheenbeschermers. Zo’n voetbal-voucher of basketbal-bon is gezellig en gezond: het stimuleert kinderen en jongeren om te bewegen en contact te maken met leeftijdsgenoten.
Indien driekwart van de kinderen en jongeren uit arme gezinnen gebruik maakt van de kinderclubcard, dan kost dat in totaal 150 miljoen euro. Dat is nog geen tien procent van de extra gasinkomsten die de Staat opstrijkt door de hoge olieprijs. Bij Voorjaarsnota kan minister Zalm dit dus regelen.

Gratis identiteitskaart voor jongeren uit arme gezinnen
Door invoering van de identificatieplicht vanaf veertien jaar, worden gezinnen met een laag inkomen op kosten gejaagd. Met drie pubers in huis gaat het over bijna honderd euro, een kapitaal voor mensen met een inkomen op het minimum. Daarom zouden alle gemeenten deze kaart gratis moeten verstrekken aan jongeren uit arme gezinnen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005. Kabinet en coalitie kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan gemeente Hof van Twente: prominent CDA-politica Ank Bijleveld heeft deze regeling inmiddels ingevoerd.

Femke Halsema
Ineke van Gent