Jeugdzorg
Jeugdzorg

GroenLinks wil maatregelen tegen bureaucratie in de jeugdzorg

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks wil dat staatssecretaris Van Rijn in actie komt tegen de bureaucratie die aan het ontstaan is in de jeugdzorg nadat de verantwoordelijkheid hiervoor is overgeheveld naar de gemeenten per 1 januari 2015. Zorgaanbieders geven aan veel tijd kwijt te zijn aan de verschillende regels en eisen van gemeenten.

"Er zijn nu zorgaanbieders die zorgverleners ontslaan, zodat ze extra accountants kunnen aannemen. Dit kan niet de bedoeling zijn,” aldus Ellemeet.

Ellemeet zal staatssecretaris Van Rijn daarom morgen in de Tweede Kamer vragen om met een plan van aanpak te komen om de bureaucratie te beteugelen. Volgens haar moeten de contracteisen en verantwoordingssystemen van gemeenten overal hetzelfde worden, zodat de administratieve last voor zorgaanbieders zoveel mogelijk wordt beperkt.

“Van het geld dat we in dit land uitgeven aan jeugdzorg moet zoveel mogelijk aan daadwerkelijke zorg worden uitgegeven en zo weinig mogelijk aan bureaucratie. Ik hoop dat de staatssecretaris dat met mij eens is en dit probleem snel gaat aanpakken,” aldus Ellemeet.