GroenLinks wil dat de deskundigheid van medewerkers in jeugdzorginstellingen op het gebied van seksuele gedragsproblemen wordt bevorderd . Daarnaast wil Kamerlid Tofik Dibi dat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) een onderzoek laat uitvoeren naar grensoverschrijdend seksueel gedrag in jeugdzorginstellingen.

Het is schokkend dat vijftien kinderen tussen zeven en elf jaar een halfjaar lang grensoverschrijdend seksueel gedrag onder de neus van groepsbegeleiders hebben vertoond in een jeugdzorginstelling in Almelo.

Uit een extern onderzoek bleek dat de instelling onvoldoende was toegerust om kinderen met obsessief seksueel gedrag een juiste behandeling te geven. Door gebrek aan medewerkers lukte het niet om voldoende toezicht te houden en het ontbrak aan deskundigheid op dit gebied.

Om vergelijkbare incidenten te voorkomen is het van belang dat medewerkers in de jeugdzorg voldoende zijn toegerust om seksueel overschrijdend gedrag te signaleren en aan te pakken.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over seks tussen kinderen in jeugdzorginstelling Commujon te Almelo

1.      Bent u bekend met het bericht ´kinderen hadden seks in jeugdinstelling (www.nu.nl, 15 oktober 2009)?

2.      Wat is uw reactie op de schokkende bevinding dat 15 kinderen tussen 7 en 11 jaar een halfjaar lang grensoverschrijdend seksueel gedrag onder de neus van groepsbegeleiders hebben vertoond?

3.      Is hier sprake van een incident? Zo ja, hoe verklaart u dit incident? Zo nee, waarom niet?

4.      Op welke wijze is voor de betreffende kinderen, hun familie en de medewerkers de nazorg geregeld?

5.      Welke stappen heeft u genomen na het horen van dit bericht? Heeft u persoonlijk contact opgenomen met de betreffende instelling? Zo ja, wat zijn de gevolgen van dit contact geweest? Zo nee, waarom niet?

6.     Hoe verklaart u dat de deskundigheid over kinderen met grote seksuele gedragsproblemen ver onder de maat is bij de betreffende instelling? Welke rol ziet u voor u zelf weggelegd om hier maatregelen tegen te nemen?

7.      Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van Bureau Jeugdzorg dat niet alleen bij deze betreffende instelling, maar op meerdere plaatsen in de provincie instellingen onvoldoende deskundigheid in huis hebben op dit gebied? Zo ja, bent u bereid per ommegaande te bevorderen dat deze deskundigheid in alle jeugdinstellingen in Nederland aanwezig is en de Kamer daarover te informeren? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

8.    Bent u voorts bereid in overleg met de staatssecretaris van Justitie onderzoek te laten doen door de Inspectie op de Jeugdzorg naar seksueel overschrijdend gedrag in jeugdinstellingen? Zo nee, waarom niet?