We moeten af van de marktwerking in de huursector. Om de huurprijzen te beperken  moet de overheid voor woningen bepalen wat de maximale huur is die gevraagd mag worden. Dat voorstel doet GroenLinks in de initiatiefnota Marktwerking uit de Huursector.

GroenLinks-leider Jesse Klaver: “De huurprijzen worden voor veel mensen onbetaalbaar. Terwijl veel mensen amper hun huis kunnen betalen is de verhuur van huizen een verdienmodel voor speculanten geworden. Maar een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte, niet zomaar een product op de markt. Het wordt hoog tijd dat de overheid gaat ingrijpen om ervoor te zorgen dat mensen betaalbaar kunnen wonen.”

Klaver plaatst het afschaffen van de marktwerking in de huursector in een breder kader. Hij verwijst naar de aankoop van aandelen KLM door de overheid, de fusie tussen PostNL en Sandd en het steeds breder wordende verzet tegen aanbestedingen en winstuitkeringen in de zorg.

Klaver: “Het tijdperk van marktwerking is over. Er staat een nieuwe meerderheid op in Nederland die zich verzet tegen de macht van grote bedrijven en de markt. In een democratie zijn burgers de baas. In een tijd dat de overheid de markt durft terug te dringen als het gaat om een vliegtuigmaatschappij, moet die overheid ook de markt durven aanpakken als het gaat om volkshuisvesting.”

Woonwaarderingsstelsel

Op dit moment geldt bestaat er een woonwaarderingsstelsel, waarbij een huurhuis een bepaald aantal punten krijgt toegekend op basis van onder andere de oppervlakte en kwaliteit van de woning. Voor woningen tot 144 punten (de sociale huursector) geldt een maximum huurprijs die gevraagd mag worden, met een maximum van 720 euro voor huizen met 144 punten.

Eén van de voorstellen uit de initiatiefnota is om de liberalisatiegrens op te trekken tot 250 punten, het hoogste aantal punten in het woonwaarderingsstelsel. Dat betekent dat in het plan van GroenLinks de overheid voor 90% van de huizen de maximaal toegestane huurprijs vaststelt op een bedrag onder de 1300 euro. Voor een huis dat op basis van het woonwaarderingsstelsel 160 punten krijgt bijvoorbeeld, waarvoor in een stad als Amsterdam op dit moment al snel meer dan 1300 euro wordt gevraagd, mag een verhuurder straks maximaal 803 euro per maand vragen.

De initiatiefnota Marktwerking uit de Huursector wordt dinsdag ingediend door GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders. Naast het voorstel om de marktwerking in de huursector af te schaffen stelt GroenLinks onder andere voor om een verhuurdersheffing in te stellen voor speculanten en de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen maar voor de aankoop van een tweede huis naar 10% te brengen.