Deze week debatteerde het Europees Parlement over een betere naleving van Europese wetgeving. GroenLinks wil dat hiervoor meer middelen beschikbaar komen.

Uit het rapport van de groene Europese afgevaardigde Monica Frassoni blijkt namelijk dat het aantal inbreukprocedures de afgelopen jaren gedaald is. Inbreukprocedures zijn een belangrijk middel voor de Europese Commissie om lidstaten te dwingen zich aan Europese wetgeving te houden. Ondanks de EU-uitbreiding met twaalf lidstaten in 2004 en 2007, dwingt de Europese Commissie lidstaten minder vaak zich aan Europese regels te houden.

Vreemd
Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dat erg vreemd. "Het zou een goede zaak zijn als de nieuwe lidstaten de Europese wetgeving beter naleven, maar dat lijkt mij geen logische verklaring. Zeker als je bedenkt dat er slechts twee á drie ambtenaren zijn die toe moeten zien op de naleving van alle milieuwetgeving in de nieuwe lidstaten."

Medewerkers Europese Commissie geven tekort aan middelen toe
Frassoni benadrukt in haar rapport dat de verschillende afdelingen van de Europese Commissie zelf toegeven dat ze te weinig middelen en menskracht hebben om de naleving van Europese regels te controleren.

Ganzenpluk
Buitenweg heeft dat zelf ook ervaren. In 2005 stelde ze de Europese Commissie vragen over het plukken van levende ganzen in Hongarije voor hun dons. De Commissie erkende toen dat dit in strijd is met Europese wetgeving. Door gebrek aan middelen is er echter nog steeds geen inbreukprocedure gestart.

"Het is weliswaar niet populair om te pleiten voor meer ambtenaren. Maar als er onvoldoende wordt gecontroleerd op de naleving van wetgeving, dan zitten we hier een groot deel van de tijd papieren tijgers te maken. Dat zou pas verspilling van tijd en middelen zijn", aldus Buitenweg.