Het kabinetsvoorstel voor de verdeling van FM-frequenties is op een aantal punten een verbetering ten opzichte van het advies van de Commissie Bouw. Grote kapitaalkrachtige ondernemingen zullen niet tegen een zachte prijs hun frequentie kunnen behouden. Zo krijgen ook nieuwkomers een kans.

Verder is het winst dat een viertal FM-frequentiepakketten aan inhoudelijke kwaliteitseisen zal moeten voldoen. Zo wordt onze wens om ook cultuurpolitieke overwegingen mee te laten spelen deels gehonoreerd. Dit draagt bij aan de in de samenleving heersende behoefte aan diversiteit.

Het kabinet laat nog steeds toe dat één partij twee frequentie-pakketten kan kopen. GroenLinks wil dit verder beperken. Om diversiteit te waarborgen en nieuwkomers een echte kans te bieden, mogen partijen als het aan GroenLinks ligt maximaal één frequentiepakket kopen.

Minpunt blijft dat uiteindelijk toch diegene die het meeste geld op tafel legt, als winnaar uit de bus zal komen, en kwaliteit slechts een bijrol blijft spelen. Voor vernieuwende initiatieven voor commerciële radio is dus ook in dit voorstel nog steeds te weinig ruimte.

Of het kabinetsvoorstel uiteindelijk de toets der kritiek kan doorstaan, zal sterk afhangen van de inhoudelijke kwaliteitseisen en of er goed toezicht en afdoende sancties komen.

Kees Vendrik