GroenLinks eist vandaag tijdens het energieoverleg in de Tweede Kamer dat het moratorium op schaliegasboringen in Nederland met een jaar verlengd wordt, omdat onduidelijk is wat de risico’s zijn voor grondwater, het mondiale klimaat en de volksgezondheid.
De technieken om schaliegas te winnen door steenlagen te breken kunnen aardbevingen veroorzaken en het drinkwater vervuilen.
“GroenLinks wil dat de PvdA stopt met zwalken tussen ‘misschien’ en ‘ooit’ maar gewoon geen proefboringen schaliegas toestaat”, stelt kamerlid Liesbeth van Tongeren “Schaliegaswinning is ouderwets, vuil en gevaarlijk, typisch iets waar alleen cowboys in de energiesector de handen vuil aan willen maken. Als zelfs oliegigant Shell niets ziet in schaliegaswinning voor Nederland, vraag ik mij af waarom de PvdA er nog zo diep over moet nadenken.”
GroenLinks vraagt ook om een visie van het kabinet op de ‘koolstofbubbel’, de door klimaatverandering onbruikbaar geworden fossiele energievoorraden. Viervijfde van die voorraden kunnen vanwege internationale klimaatafspraken niet worden verstookt en zijn dus waardeloos.
Van Tongeren: “Helaas is Nederland zo gas- en olieverslaafd dat we al grote achterstanden hebben opgelopen in duurzaamheid. We moeten sneller verduurzamen. Maar onze minister president is van mening dat we onze economie alleen nog kunnen redden door nog meer auto’s te kopen.”
In de Duurzaamheidsdeal heeft GroenLinks deze week een aantal concrete hervormingen voorgesteld op gebied van belastingen, energie en verkeer, waarover de partij wil praten met het kabinet.