GroenLinks vindt het een goed idee om de naturalisatie van nieuwe Nederlanders te vieren. In een ceremonie moeten ze worden verwelkomd. Daar past een 'welkomstcadeau' bij, in de vorm van een museumjaarkaart.

GroenLinks is voor een verplichte welkomstceremonie, waarbij de nieuwkomer en de Nederlandse overheid officieel de nieuwe band met rechten en plichten benadrukken. Bovenal is het een feestelijke gebeurtenis, waarbij de nieuwe Nederlander welkom moet worden geheten. Het mag geen extra test worden. De nieuwe Nederlanders hebben dan al genoeg testen gehad. GroenLinks wil dat nieuwe Nederlanders bij deze ceremonie juist een welkomstcadeau van en over Nederland krijgen.

De fractie stelt daarom voor om de nieuwe Nederlander een gezinskaart voor een reeks geselecteerde Nederlandse musea te geven. Gedurende een jaar mogen zij gratis naar musea die iets over Nederland vertellen. Hierbij valt te denken aan het Zuiderzeemuseum, het open luchtmuseum, Madurodam het Rijksmuseum, en Neeltje Jans.

Jaarlijks worden er circa 45.000 mensen tot Nederlander genaturaliseerd. Voor de musea vormen zij een interessante doelgroep. GroenLinks verwacht daarom steun van de musea voor dit voorstel. Hopelijk willen zij hier voor een gereduceerd tarief aan meewerken. Het laat nieuwe Nederlanders immers kennis maken met onze prachtige musea.

Naima Azough