Op initiatief van de groenen en liberalen stond het 'statuut', dat het salaris en de onkostenregeling van de europarlementariërs moet regelen, deze week weer op de agenda. Hoewel GroenLinks niet tevreden is met alle punten is het een stap in de goede richting. Aanvullend zal GroenLinks de regering vragen om Nederlandse belasting te heffen over het inkomen van de Nederlandse europarlementariërs.

Stap in de goede richting
Al sinds 1996 wordt er over het statuut gesproken. De zaak ligt gevoelig. Twee weken geleden verwierp de juridische commissie een compromis voor een 'statuut der leden', mede door toedoen van CDA-europarlemetariërs. Woensdag 17 december stemde het Europees Parlement er gelukkig alsnog mee in. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Hoewel ik niet met alle punten tevreden ben, is het wel een stap in de goede richting. Als we het nu niet regelen, dan komt er van alle hervormingen voorlopig niets meer terecht. Dan blijven we met de huidige slechte en onrechtvaardige onkostenregeling voortmodderen."

Gelijke monniken, gelijke kappen
Belangrijkste onderdeel van het statuut is de gelijkschakeling van de schadeloosstelling van alle europarlementariërs. Nu worden de leden van het Europees Parlement betaald volgens hun nationale regelingen. Deze lopen uiteen van 2.600 euro per maand voor Spaanse afgevaardigden tot zo´n 10.000 euro per maand voor Italiaanse europarlementariërs.

Reiskostenvergoeding
"We praten over een hoog salaris - 50% van het salaris van een rechter van het Hof van Justitie. Maar alleen op die manier konden we helaas een akkoord bereiken en wordt er ook een eind gemaakt aan de huidige absurd ruime reiskostenvergoeding. Straks moeten europarlementariërs - net als iedereen - hun uitgaven verantwoorden door middel van bonnetjes", aldus Buitenweg.

Nederlandse europarlementariërs
Voor het inkomen van de Nederlandse europarlementariërs betekent dit dat zij een bruto-schadevergoeding van 8.600 euro per maand krijgen, waarvan 1400 euro naar een pensioenregeling gaat, over de 7.200 euro wordt vervolgens een Europese belasting van 25 procent geheven. Van deze belasting kunnen geen hypotheek of andere kosten worden afgetrokken.

Ook NL belasting
De Nederlandse regering kan besluiten naast deze Europese belasting een nationale belasting te heffen. Het is nog onduidelijk wat de leden nog moeten betalen aan AOW en andere Nederlandse sociale verzekeringen zoals ABWZ. Ook zal er een overgangsregeling van de huidige wachtgeld regeling naar de Europese regeling moeten worden gevonden. GroenLinks wil dat over het inkomen van de Nederlandse europarlementariërs ook Nederlandse belasting geheven wordt. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks legt dat deze week aan de Nederlandse regering voor.

Woensdagochtend maakt de Italiaanse voorzitter van de Raad duidelijk dat het compromis brede steun heeft in de Raad van Ministers, de regeringsleiders van de EU-lidstaten. Deze moet met gekwalificeerde meerderheid instemmen met het gewijzigde voorstel. Alleen over het onderdeel voor de belasting moet zij met unanimiteit beslissen. Uiterlijk half januari moet de Raad van Ministers laten weten of zij akkoord gaat met dit voorstel. Bij goedkeuring kan het statuut en de nieuwe reis- en onkostenregeling direct na de verkiezingen van het Europees Parlement in juni 2004 ingaan.