GroenLinks wil nog vandaag een algemeen overleg met minister Vogelaar over de investeringen in de krachtwijken. Directe aanleiding hiervoor is de afwijziging van het door de woningcorporaties voorgestelde investeringsfonds. Uitkomst van het debat moet zijn dat het kabinet de volle steun vanuit de Tweede Kamer krijgt om de vermogensoverschotten van de rijke corporaties af te romen. In plaats van dat de corporaties de hakken in het zand zetten, moet eindelijk de schop in de grond.

Genoeg gepraat
De woningcorporaties moeten niet traineren, maar investeren. Het is onacceptabel dat Aedes, de koepel van corporaties, nu het kabinet de oorlog verklaart en daarmee de bewoners in de kou laat staan. Vele kabinetten op rij onderhandelden met de woningcorporaties om hun overschotten, naar schatting zo’n twintig miljard euro, te investeringen in woningen en wijken. De rijke corporaties blijven echter op hun geld zitten, de overschotten blijven op de plank. Voor GroenLinks was de maat al lang vol; in de recente verkiezingsprogramma’s werd daarom al voorgesteld om deze overschotten via een wettelijke regeling af te romen. Minister Vogelaar lijkt dit voorstel nu over te nemen, daarvoor verdient zij krachtige steun vanuit de Tweede Kamer.

Centraal Fonds moet gaan afromen
GroenLinks wil dat minister Vogelaar het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, het CFV, een instructie geeft om de corporaties met een vermogensoverschot af te romen. Afromen via het CFV heeft al een wettelijke basis en kan morgen nog plaatsvinden. Deze methode heeft dan ook de voorkeur boven een nieuwe Heffingswet, waarover Vogelaar in haar brief spreekt. De opbrengst van de heffing moet minimaal 250 miljoen per jaar bedragen. De minister kan dit geld vervolgens herverdelen over de veertig krachtwijken.

Ineke van Gent