In het debat over het incident met de Italiaanse TV journalisten doet Joost Lagendijk een klemmend beroep op de Italiaanse collega's en ook op de Italiaanse pers, om allerlei vergelijkingen bijvoorbeeld met het Heizel-drama niet te maken. Dat is de zaak absoluut niet waard. Daarmee trekt u de serieuze zaken die onderzocht moeten worden in twijfel. Lagendijk zegt dat er iets aan de hand is geweest, dat wordt uitgezocht, maar de zaak in moet verhouding gezien blijven worden.

De volledige tekst van de bijdrage van Joost Lagendijk in het debat over de arrestatie van de Italiaanse TV journalisten in de Kuip. (Straatsburg 6 juli 2000):

Voorzitter, over het kampioenschap zelf kan ik kort zijn: met Frankrijk is er een mooie Europees kampioen en de angst dat het massaal uit de hand zou lopen, is in ieder geval niet bewaarheid geworden, ondanks een aantal door de heer Van Hecke nog gerefereerde zeer te betreuren incidenten met met name Engelse supporters.

Na afloop van de finale, en daar dreigt nu dit hele debat zich op toe te spitsen, maar goed het kan helaas niet anders, zijn er in mijn ogen een aantal zaken voorgevallen die niet door de beugel kunnen en dan heb ik het met name over de ruwe en te ruwe behandeling van journalisten. Daar zijn gespannen politiemensen of stewards duidelijk in mijn ogen hun boekje te buiten gegaan. Maar wat er daarvoor is gebeurd en wat de aanleiding daarvoor is geweest, daarover bestaat nog veel onduidelijkheid. Wat is er nu precies gebeurd met de gehandicapte Italiaanse supporters. Was het bekend dat er zoveel zouden komen? Ik zeg dit als regelmatige bezoeker van de Kuip en ik weet dat er in de Kuip plaats is voor gehandicapte supporters, alleen niet voor een onbeperkt aantal. Wilden deze gehandicapte supporters niet gefilmd worden of mochten zij niet gefilmd worden? Dat soort vragen moet worden uitgezocht en door de Nederlandse regering is zo'n onderzoek toegezegd. Tot die tijd, tot die uitkomst, zou ik me willen onthouden van elk oordeel. Mijn fractie zal dan ook tegen elk onderdeel van de resolutie stemmen waarin zo'n oordeel al wel is uitgesproken.

Ik wil echt een klemmend beroep doen op de Italiaanse collega's en ook op de Italiaanse pers, maar met name op de Italiaanse collega's om allerlei vergelijkingen bijvoorbeeld met het Heizel-drama niet te maken. Dat is de zaak absoluut niet waard. Daarmee trekt u de serieuze zaken die onderzocht moeten worden in twijfel. Ik zou willen zeggen: er is iets aan de hand geweest, dat wordt uitgezocht, maar alstublieft laten wij de zaak in verhouding blijven zien.