GroenLinks wil dat staatssecretaris Van Rijn mogelijkheden voor een persoonsgebonden budget schept in de zorgverzekeringswet. Daarmee houden mensen regie over hun zorg ook als die wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars.

Staatssecretaris Van Rijn maakte onlangs bekend persoonlijke verzorging naar verzekeraars over te hevelen in plaats van naar gemeenten. GroenLinks maakt zich zorgen over de regie die mensen hierdoor over hun zorg kunnen houden en eist van de staatssecretaris dat hij ook een pgb-mogelijkheid in de zorgverzekeringswet schept.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: 'De afgelopen jaren hebben wij er hard voor gestreden dat mensen die medische en persoonlijke verzorging nodig hebben daar zélf regie over kunnen voeren. Dat zorgverzekeraars voor meer van deze zorg verantwoordelijk worden, mag er niet toe leiden dat deze eigen regie wordt ingeperkt.'

GroenLinks wil dat mensen zelf de regie kunnen voeren over hun zorg, ongeacht de wet die die zorg regelt. Nu kunnen mensen met zorg uit bijvoorbeeld de WMO hun zorg zelf inkopen via een persoonsgebonden budget. De zorgverzekeringswet kent die mogelijkheid niet, terwijl de komende jaren veel zorg naar de zorgverzekeraars wordt overgeheveld. GroenLinks vreest dat dit een inperking van eigen regie gaat betekenen omdat de voorgestelde restitutiemogelijkheid de doorslaggevende stem niet bij de mensen zelf legt, maar bij de zorgverzekeraar. GroenLinks wil daarom een harde pgb-mogelijkheid in de zorgverzekeringswet, in ieder geval voor persoonlijke verzorging.