De Nederlandsche Bank had willen ingrijpen om splitsing van ABN AMRO te voorkomen. Maar DNB heeft daar vanaf gezien vanwege gebrek aan politieke steun en dreiging van een schadeclaim, aldus het Financieel Dagblad vanochtend. GroenLinks wil hierover opheldering en zal daarom het initiatief nemen tot een openbare hoorzitting met Nout Wellink, president van DNB.

GroenLinks woordvoerder Kees Vendrik heeft zich dit voorjaar bij het debat over ABN AMRO sterk gemaakt voor een uitgebreid (besloten) debat, omdat minister Bos in het openbaar vrijwel niets kon of wilde zeggen. Ook toen al was bekend dat DNB bezwaren zou hebben tegen opsplitsing van ABN AMRO. Bos wilde desgevraagd daarop in het openbaar geen reactie geven. Een meerderheid van de Kamer – de coalitiepartijen - heeft een follow up tegengehouden. Later heeft DNB een verklaring van geen bezwaar gegeven. Nu ligt de suggestie op tafel dat DNB niet eigenstandig van mening was veranderd, maar dit heeft gedaan vanwege gebrek aan steun van Bos en de coalitiepartijen en/of de dreiging met een schadeclaim door hedgefund TCI.

GroenLinks vindt het verontrustend dat toezichthouder DNB mogelijk onder druk van mening is veranderd. Daarnaast wil GroenLinks van Wellink weten welke consequenties hij verbindt aan de door DNB bekritiseerde splitsing die nu wordt voltrokken. Bovendien moet boven water komen op welke wijze DNB gezocht heeft naar politieke steun en wanneer DNB op basis waarvan de conclusie trok dat deze steun afwezig was. Als de politiek uit de overname(strijd) rond ABN AMRO lessen wil trekken voor de toekomst, dan is het evident dat eerst alle relavante feiten op tafel moeten komen.

Ineke van Gent
Kees Vendrik