GroenLinks wil dat de Tweede Kamer het initiatief neemt voor een hoorzitting met alle betrokkenen (bewoners, gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en deskundigen) om zich terdege te laten informeren ter voorbereiding op het debat met minister Pronk. Dit voorstel is vandaag schriftelijk bij de voorzitter van de vaste commissie voor VROM neergelegd.

De discussie over het de chloortreinen die dwars door Nederland rijden, loopt nog steeds. Overleg tussen minister Pronk en Akzo Nobel heeft nog geen resultaat opgeleverd.

De brief aan de vaste commissie VROM

Betreft: procedurevoorstel chloortreinen

Den Haag, 6 november 2000

De besluitvormingsprocedure inzake de chloortreinen is een ingewikkelde zaak. Het is niet eenvoudig de technische feiten, de macro-economische, de bedrijfseconomische en de lokale en milieubelangen goed in kaart te krijgen. Er is sprake van verschillende belanghebbenden (bedrijven, bewoners, gemeenten en provincies, ngo’s). Daarnaast is er sprake van specifieke kennis (veiligheidsrisico’s, rampenbestrijding, specifieke bedrijfsprocessen).

Minister Pronk zou in oktober een tweede gesprek met AKZO Nobel hebben. Dit heeft blijkbaar nog niet plaats gevonden. De minister lijkt tevens bezig met gesprekken op veel niveaus en met veel partijen langs de route. GS van Utrecht heeft inmiddels besloten geen chloortreinen meer door hun provincie te willen hebben

De chloortreinen zijn een potentieel gevaar en daardoor een maatschappelijk belangrijk vraagstuk. Wij willen dat de Tweede Kamer op een goede manier betrokken blijft bij de besluitvorming. Een goede besluitvorming vraagt van de Kamer het actief vergaren van de nodige kennis en inzichten.

Mijn fractie stelt daarom voor een hoorzitting te organiseren omtrent de chloortreinen. Hierbij zouden alle belanghebbenden en de nodige kennisinstellingen (zoals rampenbestrijding) kunnen worden gehoord. Ik verwacht dat deze informatie voor alle fracties een grote toegevoegde waarde kan hebben.

Wellicht moet nader worden bekeken om bij de hoorzitting de vaste commissie V&W te betrekken.

Met vriendelijke groet,

Hugo van der Steenhoven.