GroenLinks wil opheldering van de ministers Peijs (Verkeer en Waterstaat) en Veerman (Natuur) over de vergiftigde vogels die zijn aangespoeld op de Noord-Hollandse kusten. Kamerlid Wijnand Duyvendak wil weten of Rijkswaterstaat actief gezocht heeft naar het schip waar het gif mogelijk van afkomstig is. GroenLinks hamert al jaren op meer actie tegen illegale giflozingen. Een voorstel van GroenLinks om afvalinzameling “gratis” te maken door de kosten om te slaan in het havengeld, werd eerder door Peijs afgewezen. Duyvendak wil dat de minister alsnog naar dit voorstel kijkt, om in de toekomst het aantal lozingen te verminderen en schade aan de natuur en dierenleed te voorkomen.

Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over dood aangespoelde vogels op de Noord-Hollandse kust.

1. Bent u ermee bekend dat sinds zaterdag jl. enkele tientallen dode vogels zijn aangespoeld op Noord-Hollandse stranden*?

2. Klopt het dat de vogels gedood zijn door een onbekende giftige substantie? Zo ja, welke stof betreft het?

3. Is door Rijkswaterstaat of een andere (overheids)dienst onderzocht of deze stof afkomstig is van een schip? Zo ja, is inmiddels achterhaald welk schip het betreft, en zijn er passende maatregelen getroffen? Zo nee, waarom niet en bent u in dat geval bereid alsnog alles op alles te zetten om het betreffende schip op te sporen en de dader(s) te vervolgen?

4. Klopt het dat bij slecht weer, zoals wordt beweerd, meer illegale lozingen plaatsvinden? Zo ja, heeft er dan ook intensievere opsporing en handhaving van lozingen plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet?

5. Ziet u in dit geval, waarbij de natuur flinke schade is aangebracht en dieren op kennelijk gruwelijke wijze zijn gedood, niet een extra aanleiding om alsnog een andere systematiek voor afvalinzameling door te voeren, waarbij giftig afval onder voorwaarden “gratis” kan worden ingeleverd, dat wil zeggen dat de kosten voor inzameling worden verrekend in het havengeld? Zo nee, waarom niet?

* o.a. NOS teletekst, GPD d.d. 8 januari jl.