GroenLinks wil opheldering over belastingvoordelen Philip Morris

GroenLinks wil opheldering van het kabinet over berichten dat Philip Morris ondanks de sluiting van de fabriek in Bergen op Zoom, fiscaal in Nederland gevestigd blijft vanwege gunstige afspraken met de belastingdienst. Tweede Kamerlid Jesse Klaver gaat Kamervragen stellen. Hij wil weten hoe dit past in de inzet van het kabinet om te voorkomen dat in Nederland bedrijven gevestigd zijn die geen werkgelegenheid opleveren maar enkel hier een brievenbus hebben.

Klaver: "Nederland moet geen belastingparadijs voor multinationals zijn. Bedrijven die hier voor werkgelegenheid zorgen zijn van harte welkom, maar als een bedrijf hier zijn fabrieken sluit zou het ook niet langer moeten profiteren van ons belastingklimaat."

Klaver wil dat het kabinet onderzoekt of Philip Morris na het verplaatsen van zijn fabriek nog wel aan de eisen voor afspraken tussen belastingdienst en multinational voldoet. Eerder al pleitte hij voor aanscherping van deze 'substance-eisen' om te voorkomen dat bedrijven zich hier met een brievenbus maar zonder werknemers vestigen.

Philip Morris zou volgens berichtgeving veel dochterondernemingen onder Nederlandse holdings stallen. Sinds 1973 loopt meer dan de helft van de geldstromen van het bedrijf achter onder andere Marlboro en L&M door Nederland.