GroenLinks wil dat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat opening van zaken geeft over de Betuweroute. Al weken rijdt er geen enkele goederentrein over de spoorlijn. Dat terwijl de Betuweroute 16 juli jl. officiëel door de koningin in gebruik is genomen. Volgens planning hadden er dagelijks 24 goederentrein over de lijn moeten rijden. Minister Eurlings heeft de Tweede Kamer nooit geïnformeerd over deze nieuwe vertraging.

Uit de media van vandaag blijkt dat de veilighjeidssystemen op de Betuweroute nog steeds niet goed werken. Hierdoor kunnen er slechts testtreinen rijden over de Betuwelijn. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is nog steeds niet toegestaan, omdat een brandweerrapport over de veiligheid nog altijd ontbreekt.

GroenLinks kamerlid Kees Vendrik vindt het merkwaardig dat er opnieuw problemen met veiligheid zijn. Zij partij heeft namelijk al eerder kamervragen gesteld over de veiligheid van de Betuwelijn. Hierop heeft de minister geantwoord dat “De Betuweroute de veiligste spoorlijn van Nederland is”. Volgens Vendrik blijkt nu dat de Betuweroute niet de meest veilige spoorlijn van Nederland is, maar wel de meest vertraagde. "De Betuweroute is één spoor van ellende", aldus het Vendrik.

Vendrik heeft over de vertraging van de Betuwelijn inmiddels vragen gesteld aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Het kamerlid van GroenLinks wil weten waarom de Tweede Kamer nooit van de vertraging op de hoogte is gesteld.