GroenLinks is een warm voorstander van goed openbaar vervoer waaronder vervoer over water. De fractie is echter niet te spreken over de gang van zaken rond de veerdienst Lelystad – Almere – Amsterdam. Dit project is al na enkele maanden gestrand, vele miljoenen overheidssubsidie ten spijt.

Vragen aan de Minister van Verkeer en Waterstaat:

1. Is de minister bekend met de financiële problemen van Flevo Ferries en het terughalen van enkele boten door de eigenaar?

2. Is de minister op de hoogte van het zeer kleine aantal reizigers dat gebruik maakt van de veerdienst? Wat ziet zij als de oorzaak hiervan?

3. Hoeveel betalende passagiers hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de dienst?

4. Hoeveel draagt het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Flevoland en de diverse gemeenten bij aan dit project? Wat waren de voorwaarden voor de steun?

5. Hoeveel geld is er reeds uitgegeven(via de provincie) door uw ministerie? Klopt het dat afgeweken is van de maandelijkse termijnbetaling aan de Flevo Ferries en overgegaan op jaarbetaling voor 2000?

6. Wat gebeurt er met de veerdienst als Flevo Ferries inderdaad failliet gaat? Hoeveel heeft het project Verkeer en Waterstaat respectievelijk de andere overheden gekost? Gaat u geld van de provincie terugvorderen vanwege het niet leveren van de diensten waarvoor betaald is?

7. Heeft er een gedegen haalbaarheidsonderzoek plaatsgevonden voorafgaand aan de start van dit project? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat waren de uitkomsten en aanbevelingen van dit onderzoek?

8. Heeft er een integriteitstoets plaatsgevonden alvorens Flevo Ferries de exploitatie van de veerdienst werd vergund? Kunt u inzicht geven in de wijze waarop de reeds verstrekte gelden besteed zijn?

9. Wat is de meerwaarde van de veerdienst op dit traject boven stimulering van busvervoer en treinverkeer?

10. Ziet de minister nog toekomstperspectief voor de veerdienst tussen Lelystad en Almere naar Amsterdam? Zo ja op welke wijze?

11. Op grond waarvan meent u dat de veerdienst Almere – Huizen beter zal presteren? Hoeveel heeft uw ministerie aan deze proef meebetaald en tegen welke voorwaarden?