Op basis van informatie die GroenLinks heeft bereikt stellen wij kamervragen over (a) technische gebreken aan de Patriot systemen die Nederland aan Turkije heeft geleverd, (b) tekort aan personeel en (c) de pecieze inzet van de Patriots.

1. Is het waar dat ondanks de zeer kostbare updates van afgelopen jaren, de Patriot-systemen nog steeds kampen met ernstige technische storingen? Zo ja, waarom heeft u hier de Kamer niet over ingelicht? Zo neen, kunt u deze informatie onderzoeken?

2. Is het waar dat van de drie Patriot-systemen er maar 1 foutloos werkt en de andere twee systemen niet of nauwelijks? Zo ja, wat heeft dat voor een consequenties voor de veiligheid van het uitgezonden personeel, en de door u beoogde bescherming aan de Turkse bevolking aldaar?

3. Is het waar dat van de vijftien lanceerplatformen die uitgezonden worden er maar negen foutloos werken en dat de overige zes platformen kampen met achterstallig onderhoud, en dat het direct gevolgen heeft voor de operationele inzetgereedheid? Zo ja, wat gaat u daar aan doen? Zo neen, kunt u deze informatie onderzoeken?

4. Is het waar dat er onvoldoende reserveonderdelen voorradig zijn om technische storingen te verhelpen? Zo neen hoe draagt u zorg voor voldoende bevoorrading?

5. Is het waar dat voor de uitgezonden Fireplatoons slechts de helft van het benodigde personeel wordt uitgezonden? Zo ja, in hoeverre wordt het uitgezonden personeel door het tekort aan ondersteuning, buitensporig overbelast waardoor de kans op menselijke fouten hoger is?

6. Hoe wilt u met drie Patriot-systemen de burgers in Oost-Turkije beschermen? Is het waar dat voor de bescherming van burgers in een dusdanig uitgestrekt gebied er toch minimaal 16 Patriot-systemen nodig zijn? Zo ja, leveren de NAVO partners de resterende Patriot-systemen om de Turkse bevolking te beschermen? Zo neen, waar ligt dan voor de Nederlandse regering haar prioriteit: bescherming aan de Turkse burgerbevolking of bescherming van militaire basissen?

7. Is het waar dat de Patriot-systemen geplaatst worden bij twee vliegbasissen waar Amerikaanse troepen en materieel gestationeerd zijn? Is het waar dat de hoeveelheid materieel en opstellingen net voldoende zijn om een vliegveld te beschermen omdat het bereik niet meer is dan 100 km per missile? Zo ja, is dit niet strijdig met uw uitspraken in de Kamer dat door plaatsing van de Patriot-systemen de Turkse bevolking beschermd wordt?

8. Is het waar dat de uitgezonden militairen naar Turkije een spreekverbod opgelegd kregen over het daadwerkelijke doel van de stationering van de Patriot-baterijen, namelijk de bescherming van militaire basissen?

9. Is de Turkse regering op de hoogte van de mankementen van de Patriot-systemen, en dat de stationering van deze systemen ter bescherming dient van twee militairen basissen en niet van de Turkse burgerbevolking? Is dit niet strijdig met de gemaakt afspraken met de Turkse regering waarbij Turkije de Nederlandse regering verzocht om plaatsing van Patriot-systemen om de burgerbevolking te beschermen?

10. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk, binnen een week, beantwoorden?

Farah Karimi

Den Haag,

20 februari 2003