Onlangs werd bekend dat in Duitsland op grote schaal genetisch gemanipuleerd katoen in kleding verkocht is onder het etiket ‘biologisch’. Het geïmporteerde katoen is verkocht door de winkelketens H&M en C&A, maar de fout is waarschijnlijk al gemaakt bij de certificering van het katoen. GroenLinks wil betere controle op de import van biologische producten en of de kleding ook in Nederland verkocht wordt. GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik stelde daarover schriftelijke vragen aan het kabinet.

“Biologische producten horen niets te maken te hebben met genetische manipulatie. Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Ik wil daarom dat het kabinet zich binnen de Europese Unie inzet voor betere controle op de herkomst van biologische producten. Nederland moet daarin voorop lopen door zelf de controles aan te scherpen”, aldus Vendrik.

De vraag naar biologisch katoen neemt in rap tempo toe, dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Organic Exchange. De bestaande controlemechanismen kunnen daarmee de toename in aanvoer niet meer aan. Wat GroenLinks betreft moet de controle van biologisch katoen veel strenger en gemoderniseerd worden.

Vendrik: “Het is funest voor het draagvlak als biologische producten niet biologisch blijken te zijn. Ik juich de almaar toenemende vraag naar groene producten van harte toe. Het is erg belangrijk om deze ontwikkeling te ondersteunen door ervoor te zorgen dat producten met het etiket ‘biologisch’ daar ook met recht voor door kunnen gaan”.

 

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over katoen dat onterecht als ‘biologisch’ verkocht is.

  1. Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht ‘Biologisch katoen niet altijd 100% biologisch’?
  2. Kunt u bevestigen of ontkrachten dat kledingconcerns in Nederland, net als in Duitsland, ook onterecht katoen als ‘biologisch’ verkocht hebben?
  3. Deelt u de mening dat de controle op de biologische herkomst van geïmporteerd katoen op dit moment ontoereikend is?
  4. Bent u bereid zich binnen de Europese Unie in te zetten voor meer ketentransparantie en betere controle op de biologische herkomst van katoen en andere geïmporteerde biologische producten?
  5. Bent u bereid om daarin als Nederland voorop te lopen en zelf op korte termijn maatregelen te nemen om meer ketentransparantie en betere controle te bewerkstelligen?
    -Zo nee, waarom niet?
    -Zo ja, welke maatregelen bent u voornemens te gaan nemen?