De Volkskrant bericht vandaag over diepe verdeeldheid in het kabinet over de toetreding van Turkije tot de EU. GroenLinks wil weten wat de positie van het kabinet is. Het islamitische karakter van de bevolking mag geen reden zijn om Turkije buiten de deur te houden.

Voor Groenlinks staat vast dat Turkije kan toetreden tot de EU wanneer het land voldoet aan de criteria. Op verschillende Europese toppen zijn duidelijke toezeggingen gedaan aan Turkije: wanneer Turkije voldoet aan de criteria, mag het land toetreden.

Turkije moet zich vooral op het punt van de mensenrechten, de rechtstaat en de democratie nog flink verbeteren. Die verbeteringen moeten ook streng worden getoetst. Zodra aan die eisen is voldaan, is Turkije voor GroenLinks welkom in de Europese Unie. Voor Turkije moeten dezelfde criteria gelden als voor de andere landen.

Het kabinet maakt zich sterk voor een verwijzing in de Europese Grondwet naar de joods-christelijke wortels van Europa. Dit is tegen de wens van de Kamer, inclusief VVD en D66. De regering wekt nu de schijn dat die verwijzing is bedoeld om Turkije op religieuze gronden uit te sluiten.

GroenLinks zal aanstaande dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering vragen aan premier Balkenende en minister Bot (buitenlandse zaken). De positie van het kabinet moet duidelijk worden.

Wijnand Duyvendak