GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo vraagt de Europese Commissie om opheldering over de situatie rond het beheer van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. De Europese Commissie is momenteel eigenaar van die reactor.

de vraag
Veiligheid
In de afgelopen twee jaar is de exploitatie van en de veiligheidsituatie rond de reactor in het Noord-Hollandse Petten regelmatig onderwerp van zorg en onrust geweest bij politiek, media en publiek. De veiligheidscultuur zou tanende zijn en er zouden scheuren in het reactorvat bestaan. Ook is er sprake van betonrot en gevaar voor een mogelijke ontploffing.

Eigendom
De nieuwe minister van VROM Sybilla Dekker, trof in het overdrachtsdossier drie opties aan voor de toekomst. Volgens de Volkskrant van 18 juni 2003 zou de Europese Commissie - die momenteel de eigenaar van de HFR is - de vergunning over willen doen aan een ander. "De Europese Commissie moet snel duidelijkheid verschaffen over wat ze nu wil en verhelderen waarom ze van de reactor af wil," aldus De Roo.

Controle
De Roo wil dat de Europese Commissie eigenaar blijft van de HFR in Petten om zo ook de controle over de reactor te behouden. De Roo: "De enige toekomst voor zoiets als Euratom ligt op het vlak van opslag van atoomafval - en dan niet ondergronds - en de naleving van de allerstrengste veiligheidsvoorschriften."

Schriftelijke parlementaire vraag:
Betreft: Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten
Datum: 23 juni 2003
Indiener(s): Alexander de Roo
Tekst:

Volgens een bericht in de Volkskrant (18 juni 2003) zou "Europa af willen van de reactor in Petten". De Europese Unie als eigenaar van de Hoge Flux Reactor (HFR) wil zo snel mogelijk af van haar vergunning van deze reactor waarvan de bedrijfsvoering in handen is van NRG (Nuclear Research and consultancy Group). Voor het einde van 2003 moet de overname bezegeld zijn.

Uit het overdrachtsdossier van het ministerie van VROM d.d. 15 mei 2003 (zie: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2686 ) blijkt dat er 3 opties bestaan (Nederlands bedrijf wordt eigenaar van de reactor, Nederlands bedrijf wordt operationeel vergunninghouder, Vergunning blijft bij Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek) die momenteel worden onderzocht.

In de afgelopen twee jaar is de exploitatie van en de situatie rond de HFR regelmatig onderwerp geweest van zorg en onrust bij politiek, media en publiek. De veiligheidscultuur zou tanende zijn, er zouden vermeende scheuren in het reactorvat bestaan, er is sprake van betonrot en er is gevaar voor een mogelijke ontploffing.

- In hoeverre is de Europese Commissie bereid afstand te doen van haar huidige eigendomsrechten?
- Welke motieven spelen hierbij een rol?
- Ware het niet beter dat de Europese Commissie toezicht blijft uitoefenen op de HFR gezien de problemen met de veiligheidscultuur en vermeende technische mankementen?