GroenLinks heeft met ergernis kennis genomen van het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Onregelmatigheden bekostiging (hogere) onderwijs'.

Het onderzoek van de Rekenkamer en de reactie van de bewindslieden van OCW werpen een smet op het zelfreinigend vermogen van het departement.

De Rekenkamer bevestigt het beeld dat GroenLinks reeds in december 2002 kreeg van het door OCW zelf uitgevoerde onderzoek naar de onregelmatigheden: dit onderzoek is knullig opgezet.

Herhaaldelijk blijkt het departement signalen van fraude of onregel-matigheden niet serieus te hebben genomen. Men mist de urgentie om zelf orde op zaken te stellen bij mogelijke fraude met overheidsgeld. De omgang van het Ministerie met het fraude-dossier doet het vertrouwen in de publieke zaak geen goed en is in het kader van het door dit kabinet gewenste Normen&Waarden-debat wéér een verkeerd teken. Er wordt geen serieuze poging gedaan om misbruik boven water te halen en geld terug te vorderen, waardoor de "goeden onder de kwaden" moeten leiden.

GroenLinks heeft het vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van het departement verloren en de reactie van de bewindspersonen op het Rekenkamer rapport bevestigt de onwil om serieus werk te maken van de fraude. De aanbeveling van de Rekenkamer om het vervolgonderzoek in handen van het departement te geven, volgt GroenLinks dan ook niet.

GroenLinks vindt dat de Tweede Kamer haar eigen onderzoek zal moeten voortzetten. Het onderzoek van de Rekenkamer, op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd, is een eerste stap. Verder onderzoek naar de achtergrond, oorzaak én omvang van de fraude moet door het parlement op de rails worden gezet. GroenLinks heeft er alle vertrouwen in dat de Kamer in tegenstelling tot de bewindslieden niet streeft naar administratieve afwikkeling van de nu bekende "rode" gevallen.

GroenLinks wil over de gang van zaken snel een kamerdebat met de bewindslieden van OCW, Nijs en van der Hoeven.

Kees Vendrik

Den Haag,

19 februari 2003