GroenLinks wil referendum over prepensioen

De leden van de FNV hebben de voorstellen van het kabinet over het prepensioen massaal afgewezen. GroenLinks wil dat die voorstellen nu in een referendum worden voorgelegd aan de bevolking. Nu de tijdelijke referendumwet nog bestaat, moet de bevolking de kans krijgen de onzalige plannen van het kabinet af te wijzen.

GroenLinks wil een referendum houden over de wet die de fiscale regels voor het prepensioen afschaft. Het parlement stemt in 2004 over die wetgeving. Dit is nog voor de tijdelijke referendumwet vervalt. Daarmee is de wet nog net referendabel. Het referendum zal zelf in 2005 plaatsvinden. GroenLinks probeert overigens de tijdelijke referendumwet samen met de PvdA te verlengen. Het referendum is een belangrijke democratische verworvenheid, ondanks de belachelijk hoge drempels die de wet kent.

GroenLinks zal de komende maanden reeds een campagne starten die moet leiden tot voldoende handtekeningen voor het houden van een referendum. De partij hoopt op een breed gedragen initiatief, samen met de vakbonden. Vandaag hebben de leden van de FNV een duidelijk signaal gegeven. 400.000 werknemers blijken niets te zien in de plannen van het kabinet over het prepensioen. GroenLinks verwacht dat de mening van de rest van de bevolking daar niet veel van afwijkt. Het kabinet houdt als een IJzeren Hein vast aan de eigen plannen, ondanks de terechte kritiek en zorgen van vele gewone werknemers. Het referendum is nu precies bedoeld om zulk regentesk gedrag te corrigeren.

 Femke HalsemaKees Vendrik