Kees Vendrik, GroenLinks Kamerlid, zal vandaag een tienpuntenplan voor de elektrische auto aanbieden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Voorafgaand daaraan maakte hij zelf een ritje in een elektrische auto. Dat deed hij op uitnodiging van Tim de Lange van Innosys, de ontwerper van een elektrische auto. Tim de Lange is tevens bekend van de Nuna Solar Car, waarmee Delftse studenten in 2007 de World Solar Challenge wonnen.

Klimaatcrisis
Op dit moment is het alsmaar groeiende verkeer één van de belangrijkste oorzaken van de klimaatcrisis. GroenLinks vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in alternatieven voor de auto. Tegelijk blijft de auto een belangrijk onderdeel van onze mobiliteit. Met een massale overgang op elektrische autos wordt autorijden een stuk schoner én zuiniger, en dus goedkoper. Elektrische autos hebben de toekomst, maar het kabinet doet niets.

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen, komen de oplossingen voor de technische hobbels die genomen moeten worden voor grootschalige introductie van de elektrische auto binnen handbereik. Een massale overschakeling op elektrische autos die schoon zijn en goedkoper in het gebruik is mogelijk, als de overheid met het bedrijfsleven alles op alles zou zetten om een doorbraak te forceren. Dat gebeurt nu niet.

Het kabinet
Die heeft wel de mond vol van innovatie, maar doet betrekkelijk weinig.GroenLinks ziet grote kansen voor schone, duurzame technologieën en voor de rol die het Nederlandse bedrijfsleven daarbij kan spelen. Want innoveren is ook geld verdienen.

GroenLinks stelt een tienpuntenplan voor om de doorbraak van de elektrische auto in Nederland te bereiken. Kees Vendrik: ik zal morgen een beroep op het kabinet en het bedrijfsleven om deze handschoen op te pakken en van de nood een deugd te maken: groene investeringen om de EKOnomie te stimuleren.

Enkele van de punten in het kort:

  • stel afrekenbare doelen;
  • gebruik de kilometerheffing om elektrische autos aantrekkelijk te maken;
  • investeer in de ontwikkeling van technologie;
  • trek leasebedrijven over de streep;
  • zorg voor duurzame energie.

Reageer op dit artikel in het forum.

Download hier het Tien Punten Plan.