Femke Halsema zal vandaag bij de behandeling van artikel 141, dat collectieve aansprakelijkheid bij geweld mogelijk maakt, voorstellen om ME-ers identificeerbaar te maken voor burgers.

Waar politieagenten al herkend en aangeklaagd kunnen worden bij onrechtmatig optreden, zijn ME-ers op geen enkele wijze identificeerbaar. Burgers staan met lege handen als een individuele ME-er misbruik heeft gemaakt van zijn wettelijke bevoegdheden. Een klacht heeft geen zin, omdat de persoon onzichtbaar is door het ME-uniform. Een rugnummer zou gericht klagen mogelijk maken, terwijl de privacy van de ME-ers daarmee geen gevaar loopt. Stigmatisering kan namelijk voorkomen worden door de rugnummers te laten rouleren.

Door artikel 141 dreigen demonstranten voortaan vervolgd te worden vanwege het geweld van hun mededemonstranten. Nu de politiek voornamelijk aandacht heeft voor een verruiming van bevoegdheden voor politie en justitie om te kunnen ingrijpen in bedreigende situaties, kan een versterking van de rechtsbescherming voor burgers het noodzakelijk tegenwicht bieden.