GroenLinks wil dat er een oplossing komt voor schrijnende gevallen die te maken hebben gekregen met een hoge eigen bijdrage voor de AWBZ. Dat zal Tweede Kamerlid Linda Voortman donderdag voorstellen in het debat over de effecten van de vermogensinkomensbijtelling.

Linda Voortman:

“Het is solidair dat mensen met grote vermogens een extra bijdrage leveren aan het opvangen van de stijgende zorgkosten. Maar er zijn schrijnende gevallen, bijvoorbeeld als mensen niet bij hun eigen vermogen kunnen doordat ze hun huis niet kunnen verkopen.”

GroenLinks wil dat er voor die schrijnende gevallen een oplossing komt. Bijvoorbeeld om mensen te ontzien die het eigen vermogen hebben gestoken in hun huis, maar dit niet kunnen verkopen omdat er geen koper te vinden is of omdat er één partner in een verzorgingstehuis woont en de andere partner nog thuis. Ook wil GroenLinks dat er gekeken wordt naar de situatie van mensen die te maken krijgen met onredelijk hoge kosten omdat het persoons gebonden budget of de letselschadevergoeding die zij ontvangen bij het vermogen wordt geteld.
 
Linda Voortman: “Het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen staat voor mij recht overeind. Maar in de huidige regeling is onvoldoende rekening gehouden met mensen die, gezien hun situatie, met onredelijk hoge kosten te maken krijgen. Voor die mensen moet er een oplossing komen.”