Woensdag stemde het Europees Parlement over een nieuwe Europese wet voor bescherming van persoonsgegevens. De voorstellen van de Groene Europarlementariër Jan Philipp Albrecht verbeteren de privacybescherming op veel punten. De nieuwe wet moet de regels in de hele Europese Unie gelijktrekken. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is de wet een belangrijke stap vooruit in de bescherming van persoonsgegevens.

Sargentini: “Mensen verdienen bescherming tegen de toenemende gegevenshonger van bedrijven en overheden. Deze wet helpt om controle terug te winnen over je eigen gegevens.”

Sargentini doet dan ook een klemmend beroep op de Europese ministers om de nieuwe wet zo snel mogelijk over te nemen.

Drie van de belangrijkste verbeteringen op een rij:

  • Geen dataoverdracht voor buitenlandse opsporing

    De nieuwe verordening verbiedt het om gegevens over burgers te overhandigen aan niet-Europese opsporings- en inlichtingendiensten. Dat mag alleen nog nadat de Europese autoriteiten daarvoor toestemming hebben gegeven.

  • Hoge boetes zetten aan tot gedragsverandering

    Een belangrijke verbetering zijn de hoge boetes voor bedrijven die op schending van de spelregels komen te staan. Die boetes kunnen oplopen tot honderd miljoen euro of vijf procent van de jaaromzet.

  • Beter zakendoen met duidelijke en gelijke spelregels

    Europa wordt met de nieuwe regels toonaangevend in de wereld. Klanten die bescherming van hun gegevens belangrijk vinden, vinden in Europa de beste juridische voorwaarden. Tegelijk neemt de regeldruk voor bedrijven af, omdat het woud aan regels in de verschillende landen gelijk wordt getrokken.

Na de stemming woensdag is het woord aan de Europese ministers. Die liggen echter dwars. Vooral de Britse regering lijkt geen haast te maken met de nieuwe spelregels. “Databescherming is altijd een stiefkindje geweest in Groot-Brittannië”, stelt Sargentini. “Groot-Brittannië is zwaar medeplichtig aan de NSA-spionagepraktijken en tapt zelf op grote schaal het internet af. George Orwell draait zich om in zijn graf. Dat ze nu de gegevens van alle Europese burgers in gijzeling nemen, daarmee plaatsen ze zich in de wereld na Snowden volstrekt buiten de realiteit.”

Europarlementariër Jan Philipp Albrecht van de Duitse Groenen stond onlangs met een groot interview in de Volkskrant.