De gaswinning in Groningen moet dit jaar terug naar maximaal 27 miljard kubieke meter. Met die uitspraak vernietigt de Raad van State het gasbesluit van minister Kamp. Liesbeth van Tongeren wil zo snel mogelijk in debat met Kamp over de uitvoering van het vonnis.

Liesbeth van Tongeren: “De Raad van State is glashelder: om de veiligheid van Groningers te garanderen moet de gaskraan verder dicht. Dat is eindelijk goed nieuws voor de provincie. Wat steekt is dat Kamp niet direct het advies van de toezichthouder opvolgde in 2013, maar dat de Groningers dit bij de rechter moesten bevechten. Nu moet dit vonnis zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Dit is de zoveelste in een reeks gerechtelijke uitspraken die deze regering dwingt het oude fossiele tijdperk te verlaten en de wereld van schone energie te betreden.”

Afgelopen juni besloot minister Kamp de gaswinning op maximaal 33 miljard kuub te zetten. Dat, terwijl de toezichthouder SodM in 2013 al aangaf dat de gasproductie fors terug geschroefd moest worden. Tegen Kamps besluit gingen ruim 40 instanties in beroep, waaronder het college van gedeputeerde staten in Groningen en de veiligheidsregio Groningen. Volgens de Raad van State heeft Kamp een hoger winningsniveau toegestaan dan nodig en moet de gaskraan verder dicht. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.