In de statiegeldwet is vastgelegd dat er statiegeld moet op sappen waar water in zit en suiker aan is toegevoegd. Een aantal supermarkten kiest ervoor om voor drankflessen van hun eigen merk geen statiegeld te vragen, terwijl dat wel moet volgens de wet. GroenLinks Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat.
Er zit geen statiegeld op plastic flessen waarin sappen, zuivel of alcohol zit. Maar wel als de vloeistof suiker en water bevat. Dan krijgt het de noemer ‘frisdrank’. GroenLinks wil dat er op alle plastic flessen met frisdrank (dus niet 100% sap) statiegeld wordt geheven. De supermarkten kiezen nu zelf welke definitie ze hanteren voordat ze ergens wel of geen statiegeld voor vragen. GroenLinks wil dat er een einde komt aan deze verwarring en heeft al eerder aangedrongen om statiegeld te vragen voor alle plastic verpakkingen waar een vloeistof in zit.
Kauthar Bouchallikht (GroenLinks): “De wijze waarop nu met statiegeld wordt omgegaan, leidt onnodig tot veel verwarring bij consumenten. Dat is slecht voor het draagvlak en het milieu, het mag niet zo zijn dat supermarkten hiermee wegkomen.”
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoek doen. GroenLinks wil van staatssecretaris Van Weyenberg weten of hij hun observatie deelt dat deze discussie en inzet van de schaarse capaciteit bij de ILT niet nodig waren geweest als er op alle dranken in plastic flessen statiegeld zou worden geheven. Al eerder heeft GroenLinks een motie ingediend om überhaupt te stoppen met het maken van uitzonderingen.
Bouchallikht: “In meerdere Europese landen wordt er al statiegeld geheven op sap en zuivel. En de staatssecretaris is nog niet met een helder antwoord gekomen waarom dat in Nederland niet zou kunnen. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat we zo min mogelijk troep creëren, en eindelijk eens de juiste prioriteiten stellen. Niet het belang van de vervuilers staat voorop, maar van de mensen en het klimaat.”