Femke Halsema heeft de Kamer voorgesteld om een tijdelijke commissie in te stellen voor de Schipholbrand. De commissie moet toezien op goed en onafhankelijk onderzoek naar de brand. De commissie moet er voor zorgen dat de Kamer goed is geïnformeerd en dat de Kamer stevig toeziet op de acties van de regering.

Aan de Voorzitter en de leden van het Presidium

Den Haag, 1 november 2005

Onderwerp: voorstel tot instelling van een tijdelijke parlementaire commissie Schipholbrand

Geachte Voorzitter en leden van het presidium,

In de nacht van woensdag 26 op donderdag 27 oktober 2005 woedde een brand in het Justitieel Complex Schiphol, waarbij zeker elf doden vielen. In een brief voorafgaande aan het spoeddebat hierover heeft de minister van Justitie aangegeven dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer en de technische recherche inmiddels onderzoek hebben ingesteld. De eerste onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk op korte termijn bekend worden gemaakt.

De vuurwerkramp in Enschede heeft geleerd dat het van belang is dat de Kamer snel en zorgvuldig reageert op de ontwikkelingen die zich kunnen voordoen. Niet alleen de snelheid waarmee soms onderzoeksresultaten elkaar opvolgen, maar ook de vereiste competenties om de uiteenlopende informatie op waarde te schatten, vergen een bijzondere inzet van de Kamer.
Het lijkt mij daarom goed om over te gaan tot instelling van een tijdelijke parlementaire commissie om de besluitvorming van de regering lopende de onderzoeken te controleren, bijvoorbeeld ten aanzien van de opvang van overlevenden van de Schipholbrand, de coördinatie van de bij de Kamer binnenkomende informatie rondom de Schipholbrand op zich te nemen en om verzoeken aan de regering rondom de Schipholbrand via de Voorzitter van de Kamer door te geleiden. Hiermee kan ook vermeden worden dat verschillende vakcommissies zich tegelijkertijd bekommeren om onderdelen van onderzoeken en kabinetsbeleid inzake de brand.
Na ommekomst van de onderzoeksresultaten en de parlementaire debatten over de Schipholbrand zou deze commissie de taak op zich kunnen nemen om de uitvoering van eventuele aanbevelingen van de onderzoekscommissies te monitoren. Namens mijn fractie verzoek ik u daarom de instelling van een tijdelijke commissie Schipholbrand te bevorderen.

Met vriendelijke groet,

Femke Halsema
Voorzitter Tweede-Kamerfractie GroenLinks