Als jij en ik braaf belasting betalen, waarom doen multinationals dat dan niet?

GroenLinks wil uitleg Rutte en Kamp over betrokkenheid bij belastingconstructie

Tweede Kamerlid Tom van der Lee wil dat premier Rutte en minister Kamp met spoed uitleg geven aan de Tweede Kamer over hun betrokkenheid bij de belastingafspraken die gemaakt zijn met ICL, een Israëlische multinational.

Uit een reconstructie in NRC blijkt dat premier Rutte en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken persoonlijk betrokken waren bij pogingen om het Europese hoofdkantoor van ICL naar Nederland te halen. Nadat Nederland een voordelige belastingdeal (tax ruling) aanbood, vestigde het bedrijf zich in Amsterdam. Nederland betaalde ook mee aan belastingadviseurs die ICL bijstonden in gesprekken met de belastingdienst.

Van der Lee: “Uit het verhaal in de NRC rijst het beeld op van een Nederlandse overheid die zich actief inzet om buitenlandse multinationals hier belastingvoordelen te bieden. Mensen betalen ieder jaar netjes hun belastingaanslag, maar voor het grootbedrijf wordt de rode loper uitgerold tot de grens van wat net mag. Aan die cultuur van belastingontwijking en belastingconcurrentie moet een einde komen. Ik wil van Rutte en Kamp weten welke rol zij hebben gespeeld en hoe zij kijken naar de belastingdeal die ICL heeft gekregen.”

Van der Lee wil premier Rutte dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur om tekst en uitleg vragen.