GroenLinks wil dat minister Hirsch Ballin van Justitie maatregelen neemt om de handel in menselijke overblijfselen aan banden legt. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om via internet in contact te komen met handelaren die schedels vaak zelf gevonden hebben op geruimde begraafplaatsen en bouwlocaties. GroenLinks vindt dat dit in strijd komt met de menselijke waardigheid en roept de minister van Justitie op om niet alleen de wet- en regelgeving aan te passen om deze handel te bestrijden, maar ook te voorzien in nadere regels voor lokale overheden om te voorkomen dat menselijke overblijfselen in verkeerde handen terecht komen.

 

 

Schriftelijke vragen van het lid Heemelaar (GroenLinks) aan de minister van Justitie over handel in menselijke overblijfselen

 

1. Kent u de berichten[1] dat menselijke overblijfselen te koop worden aangeboden op internet?

2. Kunt u aangeven onder welke omstandigheden de handel in menselijke overblijfselen strafbaar is? Klopt het dat het verhandelen van menselijke overblijfselen voor het gebruik voor educatieve of wetenschappelijke doeleinden is toegelaten? Zo ja, hoe wordt voorkomen dat hiervan misbruik wordt gemaakt?

3. Bent u met mij van mening dat het met het oog op de menselijke waardigheid wenselijk is dat er voorzien wordt in een sluitende aanpak hoe om te gaan met aangetroffen menselijke overblijfselen, waardoor het voorhanden hebben en het verhandelen ervan aan banden gelegd wordt? Zo ja, welke wettelijke en beleidsmaatregelen stelt u zich voor om de handel aan banden te leggen en welke maatregelen neemt u in de richting van lokale overheden om te voorkomen dat bij het ruimen van graven opnieuw schedels in handen kunnen komen van handelaars?
 

 [1] Undercover in Nederland, SBS 6 22 maart 2009.