GroenLinks wil dat jongeren die in een jeugdgevangenis verblijven en niet hier maar in de jeugdzorg thuishoren, per direct onderwijs en zorg krijgen waar ze recht op hebben. Meer dan 800 jongeren die niet zijn veroordeeld voor een strafbaar feit, verblijven in een jeugdgevangenis omdat er door te lange wachtlijsten geen plek is in de jeugdzorg. Hierdoor zijn zij vaak verstoken van onderwijs en zorg, terwijl zij daar net als andere jongeren wel recht op hebben en zelfs hard nodig hebben.

Minister Rouvoet heeft beloofd dat er in 2010 geen jongeren meer in een jeugdgevangenis wachten op een plek in de jeugdzorg. GroenLinks wil in de tussentijd niet stilzitten en aanzien hoe deze jongeren geen onderwijs of de juiste zorg krijgen, maar vallen onder het regime van de jeugdgevangenis. Deze jongeren zouden in aparte afdelingen opgevangen moeten worden, met hulpverleners uit de jeugdzorg die hen de juiste zorg kunnen geven. Daarom heeft Tofik Dibi (Tweede-Kamerlid GroenLinks) aan de verantwoordelijke ministers gevraagd om deze jongeren apart te behandelen en ervoor te zorgen dat zij ook onderwijs en zorg krijgen die ze nodig hebben.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de ministers voor Jeugd en Gezin, voor OCW en voor VWS over de zorg voor kinderen die nog in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) zitten maar wachten op een plek in de jeugdzorg:

1. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van de Nationale Ombudsman (zie oa telegraaf.nl, 7 december 2008) dat er nog teveel jongeren in een justitiële jeugdinrichting verblijven en wachten op een plek in de jeugdzorg?

2. Bent u het met mij eens dat jongeren die in een JJI wachten op een plek in de jeugdzorg niet horen te vallen onder het regime aldaar, maar de juiste zorg en onderwijs moeten krijgen die ze nodig hebben? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat regelen?

3. Deelt u de mening dat JJI instellingen die jongeren huisvesten die wachten op een plek in de jeugdzorg aanspraak moeten kunnen maken op het Dwang- en Drangbudget dat wordt beheerd door de brancheorganisatie GGZ Nederland, zodat zij projecten kunnen opzetten waarmee dwangmiddelen worden verminderd voor deze jongeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat mogelijk maken en bent u van plan het bestaande budget daarvoor te verhogen? 

4. Bent u van plan om JJI instellingen zo te herschikken zodat er aparte afdelingen komen voor zorgjongeren, zoals dat ook bij het Poortje in Groningen is gebeurd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dat voor elkaar krijgen en wat is het extra budget dat hiervoor wordt uitgegeven?

5. Bent u bijvoorbeeld ook van plan om vakspecialisten en behandelaren uit de jeugdzorg te laten opereren in de JJI instellingen zodat de zorgjongeren de behandeling krijgen die ze nodig hebben? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dat voor elkaar krijgen en wat is het extra budget dat hiervoor wordt uitgegeven?

6. Hoe gaat u ervoor zorgen dat deze jongeren het niveau aan onderwijs krijgen waar ze recht op hebben?

7. Deelt u de mening dat er zorgvuldige besluiten moeten worden genomen over visitatie? Bent u het met mij eens dat in de praktijk te weinig gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingsregel bij visitatie terwijl dat wel toegestaan is? Bent u bereid ervoor te zorgen dat visitatie niet standaard wordt toegepast bij jongeren die in een jji wachten op een plek in de jeugdzorg?

Reageer op dit artikel in het forum.