GroenLinks wil zorgvuldiger toepassing voorlopige hechtenis

Voorlopige hechtenis kan, als het aan het kabinet ligt, voortaan ook worden toegepast bij geweld in de openbare ruimte (bijv. uitgaansgeweld, voetbalwedstrijden) en geweld tegen personen met een publieke taak (bijv. ambulancepersoneel, politieagenten). Dat roept grote rechtstatelijke bezwaren op. GroenLinks is niet per definitie voor toepassing van snelrecht in dit soort gevallen; vaak is een strafzaak ongeschikt om in een korte strafprocedure af te doen en dreigt onzorgvuldigheid. Dat zei GroenLinks-senator Tineke Strik tijdens het debat in de Eerste Kamer.

Toepassing van voorlopige hechtenis heeft het fundamentele bezwaar dat mensen van hun vrijheid worden beroofd zonder dat ze daadwerkelijk zijn veroordeeld. Tineke Strik pleit dan ook voor heldere regels en aandacht voor alternatieven. Zij bekritiseert de onduidelijke criteria van maatschappelijke onrust: het doel lijkt om verdachten bij voorbaat de stuipen op het lijf te jagen opdat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd zullen laten.

Tineke Strik roept het kabinet op om vooral ook te investeren in preventie, resocialisatie en psychische begeleiding en hoopt de overtuiging van deze regering dat repressie de maatschappij veiliger zal maken los te wrikken. GroenLinks zal daarom tegen dit wetsvoorstel van het kabinet stemmen.