GroenLinks wil tekst en uitleg van de ministers Opstelten en Rosenthal over de gevolgen van de uitspraak van de Nieuw-Zeelandse rechter dat de huiszoekingsbevelen in de Megauploadzaak onrechtmatig zijn. Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten viel de Nieuw-Zeelandse politie huizen binnen op verdenking van auteursrechtschendingen. Daarbij zijn zelfs internetsites offline gehaald. Naar nu blijkt verschaften de Amerikaanse autoriteiten onvoldoende informatie om rechtsgeldig onderzoek te doen naar de gerezen verdenkingen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: ‘het is onthutsend dat Nederland klakkeloos meewerkt aan Amerikaanse strafzaken zonder zelf grondig de rechtmatigheid van het rechtshulpverzoek te onderzoeken. Op basis van wat algemeenheden heeft Nederland internetsites uit de lucht gehaald en daarmee de vrijheid van meningsuiting ernstig geschaad’.

GroenLinks wil dat de gevolgen van de Nieuw-Zeelandse rechterlijke uitspraak worden onderzocht. GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi roept de bewindspersonen op om ook de Nederlandse rechter een oordeel te laten vellen over de rechtmatigheid van de Nederlandse medewerking aan de uitvoering van de Amerikaanse rechtshulpverzoeken in de Megauploadzaak.

Dibi: ‘we moeten koste wat het kost voorkomen dat Nederland klakkeloos Amerikaanse informatieverzoeken honoreert, hoe gammel ze ook in elkaar zitten. Dat zou afbreuk doen aan de rechtstatelijke rechtswaarborgen die we elke burger moeten bieden.’

Schriftelijke vragen van de leden El Fassed en Dibi (beiden GroenLinks) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken over de onrechtmatige huiszoekingen tegen Megaupload, in vervolg op eerder gestelde schriftelijke vragen

  1. Herinnert u zich uw beantwoording van onze eerdere schriftelijke vragen[1] en kent u het bericht dat de huiszoekingsbevelen in de strafzaak tegen Megaupload onrechtmatig zijn verklaard[2]?
  2. Waarom hebben de Nederlandse politie en justitie meegewerkt aan een Amerikaanse strafzaak waarin de Nieuw-Zeelandse rechter nu oordeelt dat de huiszoekingsbevelen onrechtmatig zijn omdat niet adequaat beschreven is om welke specifieke misdrijven het ging?
  3. Hebben de Nederlandse justitiële autoriteiten hun medewerking aan de Megauploadzaak gegeven op basis van dezelfde informatie die nu door de Nieuw-Zeelandse rechter onrechtmatig is verklaard? Zo ja, waarom is hier niet al vooraf vastgesteld dat de Amerikaanse rechtshulpverzoeken onvoldoende specifiek waren om medewerking te verlenen aan de uitvoering ervan?
  4. Klopt onze veronderstelling dat nu ook de door de Nederlandse justitiële autoriteiten verleende medewerking als onrechtmatig moet worden beschouwd? Zo nee, waarom niet en bent u bereid hier een onafhankelijk rechterlijk oordeel op te laten vellen?
  5. Welke maatregelen treft u om in het vervolg te voorkomen dat Nederland uitvoering geeft aan dit soort onvoldoende specifieke rechtshulpverzoeken? Bent u bijvoorbeeld bereid om altijd te voorzien in een onafhankelijke rechterlijke toets? Zo nee, waarom niet?

 

[1] Aanhangsel Handelingen Tweede Kamer 2011 – 2012, nr. 1717.

[2] ‘Huiszoekingen Megaupload ongeldig verklaard’, www.nu.nl 28 juni 2012.