GroenLinksers met zonnepanelen houden open huis in heel Nederland

We organiseren 23 en 24 november in negentig gemeenten de ‘Kies de Zon’ open dagen. In heel het land stellen ruim 150 bewoners met zonnepanelen hun huis open voor belangstellenden. Wie de aanschaf van panelen overweegt, kan binnenlopen, bekijken hoe zo’n systeem er uitziet en vragen stellen over aanschaf en aanleg. GroenLinks organiseert de open dagen omdat zonnepanelen bijdragen aan een schonere energievoorziening. Dat blijkt hard nodig: Nederland blijft onderaan bungelen op internationale klimaatranglijsten.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en de eigenaar bespaart op zijn energierekening. "Toch liggen op veel geschikte daken in het land nog geen panelen, en dat is jammer", zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. "Mensen vinden het ook erg leuk om op een zonnige dag te zien dat ze alleen eigen opgewekte stroom verbruiken. Bovendien is het goed voor het milieu. Daarom zet GroenLinks zich in voor meer zonnepanelen."

Europarlementariër Bas Eickhout is deze week in Warschau, bij de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties. Hij stelt dat Nederland zijn klimaatbeleid flink moet verbeteren. Eickhout: "Nederland stond vroeger in de voorhoede, maar bungelt nu al jaren onderaan de lijstjes op klimaatbeleid. Op schone energie scoort Nederland laag, terwijl investeren in groene energie en energiebesparing innovatie stimuleert en tot meer banen leidt. Dit weekend laten wij daarom zien dat zonne-energie loont."
 
In heel Nederland vinden open dagen plaats, van bovenin Groningen tot onderin Limburg. Sommige mensen laten ook hun elektrische auto zien, een groen dak, of zelfs een kijkje door hun zonnetelescoop!