Is er een relatie tussen de derdegeneratie anticonceptiepil en trombose? Het onderzoek van de Europese geneesmiddelenagentschap moest uitsluitsel bieden. Maar nu blijkt, dat de fabrikanten van die pillen het onderzoek meefinancierden en de feiten haaks staan op de conclusie. Dat maakt de uitslag ongeloofwaardig, vindt GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

De Roo vroeg de uitvoerend directeur van het Europese agentschap voor de beoordeling van geneesmiddelen (EMEA) woensdag 26 november om opheldering.

Onderzoek
Wetenschappers twisten al jaren over het risico van de derdergeneratiepil, een lichtere en inmiddels veelgebruikte anticonceptiepil. Het Europese agentschap voor de beoordeling van geneesmiddelen (EMEA) deed in 2001 een studie naar de risico’s van de pil en de kans op trombose (zie tabel). Bij trombose ontstaan bloedstolsels die kwalijke tot dodelijke gevolgen kan hebben als die stolsels in het hoofd of in het hart komen.

Wel verband, toch veilig
Het EMEA onderzoek concludeerde dat de relatie tussen deze pillen en het risico van trombose bij gezonde vrouwen wel bewezen is, maar dat de pil toch veilig is. De Roo: "De conclusie van het onderzoek is dubbelzinnig, namelijk wél een verband, maar toch veilig."

Ongeloofwaardig
Wat EMEA er in die conclusie niet bij vertelde, is dat fabrikanten van de derdegeneratiepillen als Organon, Wyeth-Ayerst en Schering AG het onderzoek - naar hun eigen pillen - financierden. De Roo: “Het feit dat de industrie, die beoordeeld moet worden, meebetaalt aan het onderzoek, maakt de conclusie ongeloofwaardig. Het wekt een sfeer van schimmigheid en misleiding.”

Kritische vragen
Woensdag 26 november stelde De Roo kritische vragen aan de uitvoerend directeur van EMEA Thomas Lönngren tijdens een debat in de milieucommissie van het Europees Parlement. Lönngren bleef bij het oordeel dat het een voorbeeldig onderzoek was geweest. De Roo, die vice-voorzitter van de milieucommissie is, laat het hier niet bij zitten en zegt door te gaan tot de derdegeneratiepil verdwenen is. In 2001 en 2002 stelde hij reeds schriftelijke vragen over de veiligheid van de derdegeneratie anticonceptiepil. De industrie werkt aan nieuwe pillen die geen verhoogde kans op trombose geven.