De concrete invulling komt later pas, maar vandaag 12 maart 2002 zijn de grove lijnen voor de begroting 2003 van het Europees Parlement uitgezet. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg, financieel woordvoerder van de Groenen/EVA-fractie, zal bij de concrete invulling nadruk leggen op de financiering van het landbouwbeleid, de toetredingssteun en het nakomen van toegezegde beloften.

De financieringswijze van het Europese landbouwbeleid moet aangepast, vindt de Groenen/EVA-fractie waar GroenLinks deel van uitmaakt. "Er moet een flinke verschuiving komen van productsteun naar duurzame plattelandsontwikkeling. Momenteel is 90% van de steun 'productsteun', dus gerelateerd aan het aantal liter melk dat gemolken wordt, de hoeveelheid tarwe die verbouwd is of het aantal kilo vlees dat geproduceerd is. Dit bevordert intensieve landbouw. Slechts 10% van de Europese landbouwsubsidie gaat naar het in stand houden van cultuurlandschap en andere vormen van plattelandsontwikkeling." Dit jaar is de tussentijdse evaluatie van reeds in gang gezette landbouwhervormingsprojecten, de zogeheten mid-term review. "De groenen in het Europees Parlement streven op korte termijn naar een fifty-fifty verdeling tussen productsteun en duurzame plattelandsontwikkeling."

Beloften

Ten tweede wijst Buitenweg erop dat nieuwe prioriteiten, zoals financiële steun voor Afghanistan, eerder gemaakte beloften niet uitvlakken. De Groenen/EVA-fractie is vóór een duidelijke belofte van 1 miljard euro aan Afghanistan, zoals is afgesproken, maar Buitenweg waarschuwt de Raad dat de financiering van Afghanistan niet ten koste kan gaan van andere belangrijke acties. Buitenweg: "Toen in 1999 in Berlijn de 'financiële perspectieven' werden vastgesteld, kon men de verplichtingen die de Europese Unie ten aanzien van de wederopbouw van de Balkan en Afghanistan is aangegaan onmogelijk voorzien. Dit alles komt uit het potje 'extern beleid', waar ook de vredesprojecten in het Midden-Oosten en projecten tegen seksueel geweld in Zuid-Afrika uit worden betaald. In de komende begroting zal bij het potje 'extern beleid', ook het bedrag voor opbouw van Afghanistan moeten worden geïncorporeerd."

Uitbreiding

Tenslotte dient er als voorbereiding op de uitbreiding van de Europese Unie een boekhoudkundige overheveling te komen van het potje toetredingssteun, dat in de begroting 2003 ongebruikt blijft, naar het potje van pré-toetredingssteun. In 1999 ging men er in Berlijn vanuit dat reeds in 2002 de eerste nieuwe lidstaten toetraden. Daarom is dit geld gereserveerd in de begroting. Buitenweg: "Nu blijkt dat de eerste nieuwe lidstaten pas 2004 toetreden, blijft het potje 'toetredingssteun' tot 2004 onbenut." Momenteel vloeit dit geld, 15,4 miljard euro, terug naar de lidstaten.

In '99 ging men er van uit dat zes landen zouden toetreden tot de Europese Unie, het blijken er hoogstwaarschijnlijk tien te worden. Buitenweg: "Nu moet het potje pré-toetredingssteun door maar liefst tien, in plaats van zes landen worden gedeeld. Het is dan ook niet meer dan billijk dat er een overheveling komt van de ongebruikte gelden naar het doel waar ze aanvankelijk voor bedoeld zijn: ondersteuning van de toekomstige lidstaten van de Europese Unie."