Europarlementariër Sven Giegold (Duitse Groenen)
Europarlementariër Sven Giegold (Duitse Groenen)

Haal Europese besluitvorming uit de achterkamertjes

Het Europees Parlement zette dinsdag een eerste stap om Europese besluitvorming transparanter te maken. De parlementscommissie voor Constitutionele Zaken steunde voorstellen van de Duitse Groene Europarlementariër Sven Giegold daarvoor.

De besluitvorming van de Europese Raad, dat zijn de ministers van de EU-landen op een beleidsterrein, vindt nog vaak achter gesloten plaats. Giegold wil daar verandering in aanbrengen en pleit voor het publiceren van de notulen van deze vergaderingen. Zo kan een minister later in eigen land zich niet meer verschuilen achter ‘het moest van Brussel’, maar is duidelijk hoe hij of zij zelf gestemd heeft en of hij of zij zich tegen een besluit heeft verzet.

Ook de notulen van zogenaamde trialogen, waarin Europarlement en Europese ministers onderhandelen over nieuwe wetgeving, moeten openbaar worden als het aan de parlementscommissie ligt. Hetzelfde geld voor het Europees Hof van Justitie en de Europese Centrale Bank.

Lobby

De Europese Commissie is nu teveel een draaideur naar lobbykantoren. Na schandalen met oud-commissarissen Neelie Kroes en José Manuel Barroso wil Giegold dat ze na hun werk minimaal drie jaar ‘afkoelen’. In die periode mogen ze niet voor een lobbykantoor gaan werken. Ook moet er meer geld beschikbaar komen om een serieus lobbyregister bij te houden, zodat gegevens vollediger en sneller beschikbaar zijn.

In de toekomst moeten lobbykantoren hun geldschieters boven 3000 euro bekend maken. Het zou goed zijn als alle Europarlementariërs ook hun contacten met lobbyisten in een register zouden publiceren. De Europese Groenen, inclusief de GroenLinks-Europarlementariërs doen dat al op vrijwillige basis.

Op de website van Europarlementariër Sven Giegold staat een uitgebreide analyse van de aangenomen voorstellen.