Haal scooters van het fietspad

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat scooters met een blauw kenteken in de bebouwde kom voortaan verplicht worden op de openbare weg te rijden. Dat zal zij vanmiddag voorstellen in het Kamerdebat over Verkeersveiligheid. Hippe scooters en vespa’s met een blauw nummerbord mogen, in tegenstelling tot andere scooters, volgens de huidige regelgeving gewoon op het fietspad rijden.

Liesbeth van Tongeren:

“Scooters op het fietspad zorgen voor gevaarlijke taferelen en ongezondere lucht voor fietsers. Scooters zijn bij 16% van de ongelukken betrokken, terwijl ze maar 1% van de verkeersdeelnemers zijn.”

Met name in Amsterdam zorgen scooters op het fietspad voor veel overlast. De gemeenteraad van Amsterdam, waaronder de Amsterdamse PvdA en VVD, wil daarom dat het Rijk maatregelen treft. Van Tongeren wil dat er een einde komt aan de praktijk dat een bepaalde categorie scooters een blauw kenteken krijgt en daarmee het fietspad op mag.

Van Tongeren: “De vespaatjes en scooters zijn de afgelopen tijd enorm in populariteit gestegen, maar door verouderde wetgeving mogen zij met een blauw kenteken nu gewoon op het fietspad rijden. Het gaat hier echter niet om damesfietsen met een extra motortje, maar om volwaardige scooters. Die horen niet thuis op het fietspad. Hoog tijd dus om de regelgeving aan te passen.”