GroenLinks ziet in het Haarlemse ‘Keurmerk Coffeeshops’ een goed alternatief voor de landelijke invoering van de wietpas. De gemeente Haarlem heeft samen met coffeeshophouders afspraken gemaakt om de verkoop van softdrugs in goede banen te leiden.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “De wietpas is een grote mislukking: door de toegangsbeperkingen neemt de straathandel toe, met alle gevolgen voor de volksgezondheid en de plaatselijke overlast. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zou ik zeggen. De gemeente Haarlem bewijst dat in nauwe samenwerking met coffeeshophouders betere initiatieven te nemen zijn. Uiteindelijk gaat het er toch om dat overlast beperkt wordt, voorkomen wordt dat minderjarigen aan softdrugs komen en de gezondheid van gebruikers beschermd wordt.”
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet onderzoeken of de opzet en uitvoering van het Haarlemse Keurmerk Coffeeshops zich leent voor landelijke uitvoering. Van Tongeren: ”Het is nog vóór landelijke invoering een voldongen feit dat de wietpas contraproductief uitpakt. Dan is het beter om de Haarlemse aanpak te volgen en de samenwerking met coffeeshophouders te zoeken. Uiteindelijk gaat het om de erkenning dat coffeeshops cruciaal zijn voor verantwoord softdrugsgebruik.”
Schriftelijke vragen van het lid Van Tongeren (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het Haarlemse alternatief voor de wietpas
1. Kent u het bericht dat de gemeente Haarlem door invoering van het Keurmerk Coffeeshops een alternatief voor de landelijke invoering van de wietpas heeft ontwikkeld?
2. Wat vindt u ervan dat gemeentes eigen alternatieven voor de wietpas ontwikkelen? Bent u het met mij eens dat dit, gezien de contraproductieve gevolgen van de invoering van de wietpas, moet worden toegejuicht?
3. Bent u bereid om te onderzoeken in hoeverre de afspraken tussen de gemeente Haarlem en de plaatselijke coffeeshops zich lenen voor een landelijke uitrol, ter vervanging van de landelijke invoering van de wietpas? Zo nee, waarom niet?