Halsema: grondig onderzoek naar meerderheidskabinet

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema sprak vanmiddag met informateur Ruud Lubbers over de plannen voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Volgens Halsema moeten eerst meerderheidskabinetten verder onderzocht worden.
Lees verder voor de boodschap van Halsema aan Lubbers.

"De GroenLinks-fractie adviseert de informateur de Koningin te laten weten dat een rechts meerderheidskabinet niet gevormd kan worden. Dat is de conclusie van de gesprekken tussen VVD, PVV en CDA. De wens om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV moet nu niet gehonoreerd worden. Een aantal andere meerderheidskabinetten dient eerst grondig onderzocht te worden. Voor de politieke stabiliteit en in het licht van de moeilijke economische omstandigheden verdient een gewoon kabinet met een meerderheid in de Tweede Kamer de voorkeur.  Zo’n kabinet moet kunnen rekenen op ‘vruchtbare samenwerking met de Staten Generaal’.

GroenLinks is groot voorstander van Paars-plus. Wij zagen en zien ook mogelijkheden om verder te onderhandelen over de totstandkoming van dit kabinet. Er zijn echter ook andere meerderheidskabinetten denkbaar, zoals een centrumlinks kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks, een middenkabinet van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie of een middenvariant van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Ook een extraparlementair kabinet  van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks kan overwogen worden.

Deze vier meerderheidskabinetten genieten niet de voorkeur van GroenLinks, maar zijn verre te verkiezen boven een minderheidskabinet dat zich uitlevert aan de gedoogsteun van de PVV. Nu het onderzoek naar een rechts kabinet is mislukt, is GroenLinks bereid mee te werken aan onderzoek naar andere meerderheidskabinetten. Ik kan me niet voorstellen dat de VVD en het CDA dergelijk onderzoek blokkeren ten gunste van een instabiel minderheidskabinet.”